Praktici v kraji hlásí velký zájem lidí o očkování proti covidu. Je také zájem teprve o první dávku

26. listopad 2021 09:28

Kromě několika velkých očkovacích center v Královéhradeckém kraji podává vakcíny proti koronaviru i 146 praktických lékařů ve všech pěti okresech. Někteří z nich hlásí o vakcíny od firmy Pfizer velký zájem. Další informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Oslovení praktici ve svých ordinacích především očkují lidi, kteří mají zájem o třetí posilující dávku. Kvůli vládním opatřením a kvůli tomu, že lidé v tuto chvíli bez očkování nemohou navštívit například restauraci, tak se mezi zájemci ale objevují i tací, kteří se chtějí nechat naočkovat první dávkou.

Někteří oslovení praktici je ale posílají do velkých očkovacích center, protože je pro ně organizačně náročné naočkovat jak zájemce o třetí tak i o první, popřípadě druhou dávku. Jiní praktici naopak takové lidi ve svých ordinacích naočkují.

Čtěte také

Očkují praktici ve svých ordinacích také proti chřipce?

Někteří ano. Ale jedná se spíše už jen o jednotky lidí, kteří očkování proti chřipce z nějakého důvodu nestihli v předešlých měsících.

Většina lidí, kteří totiž chodí na tohle očkování pravidelně, tak už vakcínu proti chřipce má. Takže v tuto chvíli praktici očkují zejména proti koronaviru.

Když se vrátíme k očkování proti covidu, jaká je aktuálně proočkovanost v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji podali zdravotníci přes 680 tisíc očkovacích látek a ukončené očkování tady má více než 321 tisíc lidí.

Jednotlivé okresy jsou na tom v proočkovanosti velmi podobně, žádný z nich nějakým způsobem nepřevyšuje nebo naopak nezaostává za těmi ostatními.

Informaci o tom, kolik se denně v kraji naočkuje lidí, doplňuje hejtman kraje Martin Červíček z ODS. „V dobách, kdy jsme očkovali nejvíce, tedy v těch jarních měsících, tak jsme měli denně v našem kraji naočkováno zhruba 6 tisíc osob. Dnes očkujeme asi 3 tisíce lidí denně a máme vytvořenu kapacitu na 4,5 tisíce osob. Tedy je to spíš o zájmu občanů a jak nám budou nabíhat zájemci o třetí, posilující dávku."

Spustit audio

Související