Práce na rozkopaném náměstí ve Světlé nad Sázavou stojí. Firma vyjednává s radnicí o navýšení ceny

23. červenec 2021 06:10

Podle původních plánů měla příští týden skončit první část oprav náměstí ve Světlé nad Sázavou. Na začátku týdne ale vedení města a stavbaři prodloužili termín.

Nikoli příští týden, ale v polovině srpna. Tehdy skončí práce první etapy oprav náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou. Kvůli opravám klíčové křižovatky tam přitom auta jezdí po úzké objížďce parkem, kam za normálních okolností nemůžou.

A budou jezdit ještě o několik týdnů déle. Firma, která na rekonstrukci pracuje, totiž své lidi stáhla. Při výkopových pracích, které jsou součástí první etapy revitalizace celého náměstí, narazila na skalnaté podloží. Informace o něm nebyly uvedené v dokumentaci.

Odstavené bagry

V době natáčení příspěvku byly na staveništi zaparkované dva bagry, žádní dělníci se kolem nepohybovali. Za plotem celou situaci sledují i místní lidé. „Mělo to být hotové do konce července, místo, aby to bylo hotové, tak se skončilo,“ komentoval pan Josef.

Náměstí ve Světlé nad Sázavou je za normálních okolností plné aut, teď se musí osobní auta prodírat úzkými uličkami kolem a čekat na semaforech.

Do pondělí…

Na staveniště je vidět i z oken starosty Františka Aubrechta (KDU-ČSL). „Čeká se na dokládání podkladů pro stanovení třídy zemin a rozsahu výkopů, podle kterých by se stanovila cena za vícepráce.“

Stavební firma se má ozvat do pondělí. Zbývá položit část kanalizace a udělat povrchy a chodníky. Podle starosty by se termín dokončení – 22. srpna 2021 – měnit neměl. „Zatím nemám informace, že by došlo k nějaké změně.“

Český rozhlas oslovil i firmu Dlažba Vysoké Mýto s dotazem, proč práce zastavila. Jednatelka firmy Věra Vašková nakonec odpověděla e-mailem. „Reagujeme na rozpor předložené projektové dokumentace a geologické zprávy a skutečného stavu podloží, kde pracujeme.“
Zajímalo nás také, zda se dají řádově vyčíslit vícenáklady, které kvůli komplikacím firma Dlažba Vysoké Mýto má. Podle jednatelky Věry Vaškové je ale právě toto zatím předmětem jednání.

Celá revitalizace náměstí ve Světlé nad Sázavou je rozdělená do dvou let a vysoutěžená částka byla 62 milionů korun včetně daně.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související