Pozvání do Poradny Českého rozhlasu Vysočina přijal pediatr Pavel Vlachý z jihlavské nemocnice. Řeč byla o těžkém diabetu u dětí

11. duben 2018

U dětí se objevují především akutní komplikace. Ale z dlouhodobého hlediska celoživotní prognózu určují hlavně komplikace chronické,“ říká host. Tyto potíže nejčastěji způsobují poškozené cévy, které vznikají urychlenou aterosklerózou.

Důsledky diabetu u dětí jsou obdobné jako u dospělých

„Vlivem dlouhodobé vysoké hladiny cukru se projevují známé diabetické nohy, porucha zraku nebo slepota následkem poškození sítnice, postižení ledvin často s nutností dialýzy,“ říká pediatr Pavel Vlachý. Projevy jsou většinou výraznější u dětí, které bohužel onemocněly v útlém věku.

V pubertě je boj s diabetem obtížnější

„Většina diabetiků v pubertě už tou nemocí bohužel trpí docela dlouho. Protože věk manifestace se hodně posouvá pod hranici 10 let. A když jim je 15 nebo 16, tak samozřejmě dochází k vyčerpání z nemoci. Oni ji už mají 8, 10 let a v tomto citlivém období toho už mají dost a nechtějí dodržovat pravidla. My se je pak snažíme namotivovat,“ vysvětluje Pavel Vlachý.

Porucha hladiny glukózy postupně roste

U diabetu jsou následky onemocnění různé v závislosti na stupni nemoci. „U diabetiků prvního stupně chybí hormon inzulín, který vede ke snížení hladiny cukru, zatímco u diabetiků druhého stupně je inzulínu dostatek, někdy i hodně, ale buňky pod záplavou živin a glukózy na inzulín špatně reagují. Proto je i léčba výrazně odlišná,“ říká host.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.