Pozor na zbytkový alkohol a nepozornost, varují policisté řidiče. Konec roku bývá nejrizikovější

25. prosinec 2018 06:00

Cukroví, kapr, bramborový salát, ale také alkohol. To všechno si dopřávají Češi o Vánocích. A právě na zbytkový alkohol podle policie řidiči mezi svátky zapomínají.

Proto považují policisté poslední dny v roce za nejrizikovější období. Třeba loni mezi 23. prosincem a Silvestrem zemřelo na silnicích při tragických nehodách pět lidí.

BESIP, jenž se zabývá bezpečností na silnicích, řidičům doporučuje, aby případný zbytkový alkohol po oslavách nepodceňovali. Zároveň je dobré vždy mít po ruce alkohol tester.

Přístroj na měření alkoholu z dechu vozí v autě i dvě kamarádky, které se po Vánocích procházeli nedaleko Českého rozhlasu.

„Máme aplikaci v telefonu, takové USB. Když pijeme, tak zkoušíme. Když nepijeme, tak nezkoušíme. A manžel má v autě koupený alkohol tester,“ popisuje jedna z nich.

Nepřiměřená rychlost

Při cestování po návštěvách se ale řidiči dopouštějí i jiných zbytečných chyb. Podle šéfa BESIPu Tomáše Neřolda jde hlavně o nepřiměřenou rychlost.

„Kdy řidič jede na hranu, nebo za hranou, nereaguje na to, že jsou zhoršené klimatické podmínky. A zároveň v některých okamžicích nedává pozor, protože se rozptyluje telefonem nebo navigací. A to je smrtící kombinace, která je za celou řadou fatálních nehod,“ přibližuje.

Rok 2018

Tragicky začal i právě končící rok 2018, na Nový rok zamřeli na silnicích čtyři lidé.

„Bohužel to předznamenalo celý letošní rok, který se nejen kvůli počasí, ale i dlouhému létu určitě zapíše z pohledu nehod mezi ty horší,“ doplňuje šéf BESIPu.

Podle předběžných policejních statistik zemřelo při nehodách od začátku roku do konce listopadu celkem 514 lidí. To je meziročně o 57 lidí víc. Konec roku ale může statistiky ještě zhoršit.

autor: hbc
Spustit audio