Pozor na ruský software, varuje kybernetický úřad. Moravské Budějovice mění antivirus

19. duben 2022 06:10

Pozor na ruský software, varuje Úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Válka na Ukrajině mění i možnosti využívání počítačových technologií. 

Antivirový program z Ruské federace doposud chránil například i městský úřad v Moravských Budějovicích. 

Poté, kdy přišlo varování z Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), tam museli situaci urychleně řešit.

Kaspersky

„To je to varování. Jednoznačně z toho neplyne, že by se to mělo týkat softwaru Kaspersky, jsou tam ale určité indikace.“ IT technik moravskobudějovického městského úřadu Radek Čepelák ukazuje dopis, který radnici zaslal NÚKIB. 

Varuje před používáním ruského softwaru a to je i případ antivirového systému Kaspersky. „Používáme tento antivir. Doporučili jsme radě města zvážit výměnu antivirového softwaru.“ Radní volání počítačových expertů vyslyšeli.  

Výměna programů

Jak dále říká Radek Čepelák, k výměně antivirových systémů v radniční síti dojde tak, že až po instalaci nového programu se odstraní ten starý. „Musí to na sebe plynule navazovat, nemůžeme to teď hned ukončit.“

U ruského antivirového systému nelze vyloučit možnost, že se přestane aktualizovat. Obecně to vysvětlila mluvčí NÚKIBu Alena Minxová: „Hrozba, na kterou varování upozorňuje, spočívá v možném nedodržení závazků dodavatelů s významnou vazbou na Ruskou federaci. Jinými slovy tedy hrozí, že vzhledem k ekonomickým sankcím uvalovaným na Ruskou federaci ze strany států nebudou ICT dodavatelé s významným vztahem k Ruské federaci schopní dodávat své služby a produkty tak, jako doposud.“ 

Výzva úřadu NÚKIB necílí jen na města a obce, ale na všechny počítačové uživatele. 

Spustit audio