Poznáte osobnosti, které se přišly poklonit do Betléma na výstavě v Nové Pace?

6. prosinec 2016

Advent si bez betlémů snad ani nelze představit. Pokud nemáte zrovna rodinný poklad, který každoročně snášíte z půdy, možná se rádi podíváte na díla lidových i profesionálních řezbářů. Výstav betlémů je v našem kraji mnoho. Jako například v Suchardově domě v Nové Pace. Redaktorka Jiřina Mužíková tam zastihla ředitelku Ivetu Mečířovou a pracovníka muzea Jiřího Čejku.

Kolik bětlémů na výstavě uvidíte?
„Celkově jich je 25. A ještě ve vedlejší místnosti máme ten trvale instalovaný betlém Mádlův, Gernatův betlém a naproti je rohový betlém řezbáře Mádleho, který se tady vyučil u Suchardů," říká Jiří Čejka.

Mezi unikáty patří betlém od známého řezbáře z Kutné Hory Bohuslava Beka
Většina bětlémů je zde dřevam ale najdete tu i perníkový betlém, který nádherně voní.

Čtěte také

„Ten je čerstvě dělaný, přímo do Nové Paky připravovaný," usmívá se Iveta Mečířová.

A Jiří Čejka také upozorňuje na velký dřevěný betlém od pana Kocmana z Rovenska pod Troskami: „Vždy nám jej zapůjčuje vynikající řezbář, pan Jiří Míl. Celá ta rodina Mílova tvoří betlémy již několik generací. Jeho synové vyřezávají betlémy. Takže betlémářství na Novopacku už má svoji velkou tradici. Začínalo to už rodem Suchardů koncem 19. století."

Betlém s historickými postavami, výstava - Suchardův dům v Nové Pace

Uvidíte i hodně starý betlém od pana Jana Fejfara z Podlevína.

A vyzkoušet můžete betlémářský kvíz
„Betlémy se každým rokem hodně proměňují. Zase je tady něco nového. Letos máme hezký betlém od pana Stříteského z Prahy. Jeho figury jsou složeny z osobností. Tak nás to inspirovalo udělat betlémářský kvíz. Lidé tak budou moci tipovat a poznávat téměř 30 historických osobností," doplňuje Iveta Mečířová.

Jiří Čejka také předvádí hrající betlém, který vás okouzlí svým zvukem: „Ten je od Josefa Malého. On byl sadař a přes zimu vyřezával tyto figurky."

Výstava betlémů v Suchradově domě v Nové Pace potrvá až do 22.prosince.

Spustit audio