Povodí Moravy koupání, rybaření a lodičky na Víru nechce

12. říjen 2011
Zprávy z

Povodí Moravy si chce dál chránit Vírskou přehradu v celé její délce. Návrh starostů, kteří chtějí umožnit koupání a rybaření půl kilometru od hráze, zcela odmítlo.

Povodí Moravy vyšlo samosprávám jen částečně vstříc v tom, že pohyb po stezce na pravém břehu, kde je Svratecká vodohospodářská stezka, bude zcela legální. To je však pouze formalita, protože podnik tam pohyb turisů dlouhodobě toleruje. "Myslím, že se domluvíme také na řešení parkování," říká bystřický místostarosta Josef Vojta. Ostatní požadavky ale Povodí Moravy odmítá. "Při zpracování návrhu ochranného pásma jsme pamatovali na potřeby místních obyvatel, zemědělců i podnikatelů. Navrhovaná opatření proto umožňují v maximální míře využívání krajiny a zohledňují i posílení ekonomické situace v regionu – zemědělské hospodaření, rozvoj bydlení i rekreaci. Rozhodli jsme se například ponechat takzvanou pravobřežní komunikaci pro pohyb pěších, cyklistů a běžkařů. S ohledem na ochranu vodního zdroje však zbylé požadavky zástupců obcí nemůžeme akceptovat," řekl v tiskové zprávy vydané právě k požadavku starostů generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Zástupci samospráv chtějí dál argumentovat před krajským úřadem, který obnovu pásem hygienické ochrany bude řešit. Starostové si věří. "Věříme, že to vyargumentujeme," tvrdí Vojta.

autor: Daniel Burda
Spustit audio