Povídání o lásce, mír a klid. To patří k těm pravým Vánocům podle Nadi Urbánkové

22. prosinec 2016

„Vezmeme si tepláky. Nic nebudeme zdobit, budeme něco dobrého papkat a všechny pohádky, které kde ulovíme, budou naše.“ Tak si představuje ideální Vánoce zpěvačka, herečka a moderátorka Písniček pro Vysočinu Naďa Urbánková. Letos s ní na svátky bude i dcera Jana Fabiánová, která žije už víc než čtyři roky v Kalifornii. Obě byly hosty Dobrého dopoledne Českého rozhlasu.

Posluchače, kteří dlouhou dobu Naďu Urbánkovou v Rozhlase neslyšeli povídat, zajímal její zdravotní stav. Naďa to řekla otevřeně. „Problém není rakovina, to chci říct na rovinu. V práci mě zastavily ruce, které kvůli neprůchodným lymfatickým cestám, nedělají dobrotu a natékají. Není to úplně v pořádku, ale už se cítím líp. Můžu pracovat, jezdit. Jen vařit nemůžu,“ svěřila se posluchačům Regionu Naďa Urbánková a popsala, jak cvičí a jak podstupuje speciální podtlakové masáže.

Zahraju si na Ježíška, napadlo Naďu Urbánkovou

„V době, kdy bylo mé dceři asi čtyři nebo pět let, tak to někdy bylo s tou mojí holkou složitý. Já jsem byla málo doma, protože jsem musela živit rodinu. A tak mě na Vánoce napadlo, že natočím kazetu jako Ježíšek. Tam jsem říkala, že ji sleduji a že vím, že s tím pořádkem a uklízením to není úplně dobré. Zhodnotila jsem, co se děje ve škole. A taky jsem přidala, že jsme se s maminkou domluvili, že dárky Jana dostane, protože se určitě polepší.“

Naďa Urbánková, zpěvačka a moderátorka

A aby dcera nepoznala hlas maminky, technik celou nahrávku zvukově posunul o kousek výš. „Takže jsem mluvila trochu jako Hurvínek, ale hlas Ježíška nikdo neslyšel, tak proč by nemohl být právě takový.“ Dcera Nadi Urbánkové Jana Fabiánová ocenila až po letech, že k povídání byl připojený zvuk motorky nebo letadla, jak Ježíšek přijíždí, a že nahrávky krásně podpořily její fantazii.

Těžké začátky za mořem

Jana Fabiánová po letech v divadle Semafor a dalších angažmá v České republice vyrazila na zkušenou za moře. „Do Kalifornie jsem se přistěhovala na umělecké vízum před více než čtyřmi lety. Začátky byly těžké. Člověk je přistěhovalec, všechno je jinak. První dva roky byly hodně náročné, ale na základě toho, co jsem už udělala, jsem dostala uměleckou zelenou kartu, kterou už mám napořád. Teď už můžu cestovat a přejíždět a pracovat, kde se mi zachce,“ svěřila se Jana Fabianová.

Jana Fabianová

První bramborák po čtyřech letech

Život v Kalifornii přináší řadu výhod. Počasí je tam stálé, ale třeba k vánočnímu období se podle české zpěvačky třicítky ve stínu moc nehodí. A také v kuchyni občas Janě Fabiánové něco chybí. „Já jsem neměla čtyři a půl roku bramborák. A tak jsem si cestou do Rozhlasu v devět ráno na trzích koupila. A bylo to úžasný,“ rozplývala se nad naší domácí specialitou Jana Fabianová.

Spustit audio