Pověsti ze Žďárska vydají na knižní seriál

10. leden 2012

Helena Zelená Křížová se do Rokytna na Žďársku přestěhovala za manželem až z Opavy. I když tedy není rodačka z Vysočiny, do našeho kraje se zamilovala a začala se zajímat o jeho historii. Dnes má na kontě mimo jiné už dvě knížky pověstí ze Žďárska. Představila je v úterním Tandemu.

Nejraději má příběh o Křižánkách, vyhnout se nemohla ani legendám o Honzovi z Bříště, kdysi skutečně žijícímu silákovi, řezníkovi, o kterém na Ždársku koluje bezpočet skutečných i méně reálných povídaček. Pátrala i po vzniku části Nového Města na Moravě, tzv. Zasranci, kde je hned několik možností, jak tento netradiční název vznikl. A protože je o žďárské pověsti velký zájem, chystá ke konci tohoto roku další knížku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.