Posázavský kraj nabízí duchovno i adrenalin, říká správkyně Sázavského kláštera Jaroslava Matoušová

31. červenec 2020

Jaroslava Matoušová je správkyní Sázavského kláštera na Benešovsku. Rozsáhlý areál někdejšího benediktinského mužského kláštera se nachází v místě, kde se na začátku 11. století v jeskyni nad řekou Sázavou usadil poustevník jménem Prokop. O jeho historii, atmosféře i okolí si jeho kastelánka povídala s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Poprvé se v Sázavském klášteře ocitla v roce 1988, kdy tam přijely s kamarádkou jako mladé nadšené průvodkyně na letní brigádu. Uvítal je místní písmák, který je ze všeho nejdřív poslal ke Svatoprokopské studánce.

„Šly jsme asi kilometr podél řeky a narazily na kouzelné místo. Podle pověsti se právě tam potkal poustevník Prokop s přemyslovským knížetem Oldřichem a nabídl žíznivému knížeti vodu, která se proměnila ve víno. To knížete nadchlo natolik, že přiměl Prokopa, aby svou poustevnickou vesničku proměnil v klášter,“ vypráví Jaroslava Matoušová. Voda ve studánce je podle ní skvělá i dnes.

Atmosféra Sázavského kláštera je i po mnoha staletích jedinečná. „Když projdete jeho brankou, jako by se všechno ztišilo. Vejdete do zahrady, které říkáme Severní, a jdete po travnatém koberci do jejího středu, kde se nachází základy kostela Svatého Kříže z 11. století. A budete překvapeni jeho zvláštní expozicí, neboť nejde o rotundu, jak jsme tady u nás zvyklí, ale připomíná spíš orient a východní Evropu,“ vysvětluje kastelánka.

Sázavský klášter - základy kostela

Potom se vrátíme zpátky na nádvoří a vejdeme hlavní budovou do bývalého klášterního obydlí, kde restaurátoři v roce 2007 pod jedenácti vrstvami přemaleb objevili na stěnách nádherné malby z poloviny 18. století – víc než tisíc metrů čtverečních příběhů svatoprokopské legendy a dějin Sázavského kláštera. „Zatím se nám podařilo odkrýt 8 z 24 obrazů. Je to vlastně taková obrazová kronika,“ dodává Jaroslava Matoušová.

Když se vydá do okolí kláštera, má ráda místa, kde nikoho nepotká. Takovým místem je třeba dva kilometry vzdálená studánka Rakovka s kamenem sv. Prokopa. „Říká se, že pokud přenocujete na tomto kameni, přestanou vás bolet záda. Ale já myslím, že je to spíš naopak,“ usmívá se kastelánka.

Posázavský kraj je podle ní úžasný tím, že si v něm přijdou na své jak ti, kteří hledají duchovno, tak milovníci adrenalinu na řece Sázavě. A i ti, kteří si chtějí sednout do dobré hospůdky. „Sázava je v tomto místě neuvěřitelně kouzelné a pestré místo.“

Jaké to je bydlet přímo v historickém objektu Sázavského kláštera a jaké akce v jeho areálu na letošní léto chystají, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio