Porota vybrala vítěze soutěže o podobě památníku romského holokaustu v Letech. Veřejnosti ho představí 9. června

28. květen 2020

O podobě památníku romského holokaustu v Letech je rozhodnuto. Zástupci Muzea romské kultury v Brně představí vítězný návrh v úterý 9. června v Nosticově paláci v Praze.

Do mezinárodní architektonické soutěže na podobu památníku se původně přihlásilo 42 návrhů, z nichž 7 jich postoupilo do finálního druhého kola. Na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v současné době stojí vepřín. Na jeho demolici dal stát kolem 110 milionů korun, samotný památník by měl vyjít na několik desítek milionů. "Stavební práce by v areálu mohly začít v příštím roce," uvedla mluvčí muzea Alica Sigmund Heráková. Muzeum romské kultury v Brně chce památník otevřít v roce 2023.

Nový památník a expozice má podle muzea uctít památku obětí holokaustu Romů a Sintů. Zároveň by měl podnítit diskusi o nejen minulosti, ale hlavně o současné společenské situaci a zabývat se diskriminací menšin a lidskými právy.

V Letech u Písku byl za v srpnu 1940 protektorátními úřady zřízen tzv. "kárný pracovní” tábor, který se postupně změnil na “cikánský” koncentrační tábor. Celkem tu bylo internováno 1308 Romů, a to i velmi malých dětí. Minimálně 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 lidí skončilo v Osvětimi. Nacisté takto vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

autor: Barbora Němcová
Spustit audio