PORADNA: Zabíjaček je dnes už méně

26. listopad 2018
Zabíjačka - tím to všechno začíná

Poradnu Českého rozhlasu Vysočina jsme věnovali zabijačkám.

Praktické a užitečné rady a tipy pro pořadatele domácího zpracování vepře i pro následné konzumenty zabijačkových pochoutek, přinesl řezník Jan Noháček.

Zabíjačku je dobré naplánovat do období, kdy je chladno a maso můžeme po nějakou dobu uchovat bez lednice. Možné je provést zabíjačku i v letním období. Je to ale náročnější a maso musíme dobře chránit před dotěrným hmyzem.

Zabíjačky už dnes nejsou tak časté, jako dříve. Zatímco řezníci jsou na porážku většinou dobře vybavení, méně zkušení lidé mohou zapomenout na některé přísady a koření.

„Když to vezmu od samých přísad, tak to chce kroupy, smolu, obaly na tlačenku, cibuli, česnek, smaženou cibulku do jelit, nové koření, pepř, sůl, majoránku,“ vyjmenovává Jan Noháček druhy přísad a koření, které nesmí na zabíjačce chybět.

Spustit audio
autoři: Hela Dvořáková, Martin Vašíček|zdroj: Český rozhlas