PORADNA: Ve vedrech si místo vlašáku dejte spíš okurku

3. srpen 2018

Odpolední teploty stále překračují třicítku a vedro bude podle předpovědí i v dalších dnech. Jak předejít zdravotním komplikacím z velkého tepla, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina připomenout lékař státního zdravotního ústavu Stanislav Wasserbauer.

„K nejčastějším komplikacím patří dehydratace, která bývá nejčastěji spojená se zvýšenou únavností, bolestmi hlavy, malátností, nevolností. Často bývá snížená koncentrace i snížená výkonost. Může také dojít ke snížení krevního tlaku a k točení hlavy a omdlení,“ upozorňuje host.

Děti a senioři jsou nejohroženější skupinou

Ohroženou skupinou jsou děti hlavně proto, že sami ještě nechápou rizika spojená s horkem. Proto je na dospělých, aby se o děti dobře postarali. Horka jsou nebezpečná i pro seniory. A to hlavně proto, že ve vyšším věku máme obecně snížený pocit žízně. U starších lidí proto rychle dochází k dehydrataci, která společně s horším zdravotním stavem seniorů, vede k celkovému kolapsu.

Pijte tak, jak je potřeba

Jednoduchá poučka v praxi záleží především na potřebě tekutin každého člověka. „Každý z nás by měl stále nalézat optimální množství tekutin. Optimální množství záleží na mnoha faktorech. Záleží na pohlaví, věku, váze, na fyzické a pohybové aktivitě, na složení stravy a na teplotě okolního prostředí. Obecně platí, že by se mělo pít 1,5 až 2,5 litru tekutin denně. V tomto vedru minimálně o litr až dva více,“ vysvětluje Stanislav Wasserbauer.

Ve vedru jezte zdravě

To samozřejmě platí během celého roku, ale v tropických vedrech dvojnásobně. Místo těžkých jídel volte raději zeleninový salát. K němu si můžete bez obav dát kousky kuřecího nebo rybího masa. „Výborné jsou například meloun, nektarinky nebo okurky, protože obsahují hodně vody,“ říká host. Nevhodná jsou i sladká nebo příliš kořeněná jídla. Vyvarujte se i rychle se kazících potravin jako je například vlašský salát.

Spustit audio