PORADNA: Včelařit může každý, kdo má vztah k přírodě

10. květen 2018

Máte chuť chovat včely a stáčet vlastní med? Kdo a kde může začít včelařit a na kolik vás vyjde jeden roj, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct včelař Tomáš Golský.

Chovat včely může každý, kdo má pozitivní vztah k přírodě. Nejlepším místem, kam umístit úly, je les. Ideální je prosluněné místo s blízkým zdrojem vody, aby včely nestrádaly žízní. „Včely se dají chovat i ve městech,“ doplňuje host. V nich se ale včelám tak dobře nedaří a více hynou.

Pro začátek stačí jednoduché vybavení

„Pokud bude chtít zájemce o včelaření včelařit se čtyřmi včelstvy, bude kromě úlů a včel potřebovat také nějaké pomůcky. Bude mu stačit jednoduchý medomet, rozpěrák, ochranné pomůcky jako včelařský klobouk a dýmák,“ říká Tomáš Golský. Taková výbava bude stát kolem 25.000 Kč.

Včely koupíte u zkušeného včelaře

Je dobré podívat se i na jeho stanoviště, kde má včely. Můžete vidět i to, jak jsou včely mírné nebo naopak agresivní. Nejspolehlivěji to poznáte podle toho, kolik dostanete žihadel. Sledujte i to, jaký má včelař pořádek zeptejte se i na výtěžnost. Pokud je všechno v pořádku, zakoupíte tzv. včelí oddělek, který stojí kolem 1.800 Kč.

Včely kupujte v červnu nebo červenci

Je to období, kdy se dají nejsnáze sehnat včelí oddělky. Před tím si ale včelaření dobře promyslete, například přes zimu. Je potřeba se smířit i s tím, že v prvním roce nebudete mít ani moc medu. Na začátku je včelstvo slabé, potřebuje zesílit a jeho první med většinou slouží i k jeho vlastní spotřebě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.