PORADNA: Ryby a luštěniny by lidé v seniorském věku měli jíst častěji
Jak by se měli stravovat lidé v pokročilém věku, o tom v poradně Českého rozhlasu Vysočina mluvila nutriční terapeutka Jitka Turňová.
Lidé, kteří odchází do důchodu, obvykle mají po odchodu ze zaměstnání nižší výdej energie. Tomu je potřeba přizpůsobit i stravovací návyky.
„Rozdíly mezi ideální výživou v seniorském věku a u mladších lidí, by téměř nebyly žádné. Vyjma snížení energetického příjmu, který klesá během věku a potom se malinko navyšuje potřeba bílkovin,“ říká nutriční terapeutka Jitka Turňová.
V seniorském věku lidem ve větší míře chybí vitamíny, minerální látky. To znamená, že by senioři měli více jíst ovoce a zeleniny a neměli bychom zapomínat na ryby a luštěniny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.