PORADNA: S obytným vozem ujedete nepříznivému počasí

11. červen 2018

S vypůjčením karavanu nebo obytného přívěsu na dovolenou, přišel poradit Jiří Těšínský z První jihlavské půjčovny karavanů. Přidal i informace o cestách do zahraničí a pravidlech, která tam pro pojízdné rekreační domky platí.

Obytný vůz je oproti karavanu komfortnější. Bývá lépe vybavený, najdete v něm toaletu, mají vlastní generátor k výrobě elektrické energie. Výhoda karavanu je zase v tom, že ho můžete kdekoliv v kempu odpojit a vyjet si na výlet osobním autem. V obytném vozu musíte před vyjetím upevnit nádobí, všechno poklidit a vyjíždíte s podstatně větším vozem.

Obytné vozy jsou pro 3 až 6 lidí

V karavanu někdy bývá patrová postel. Obytný vůz je vybavený sedačkami k sezení s bezpečnostními pásy. Při jízdě v nich musí všichni cestující sedět a být připoutaní. Není možné během jízdy například ležet v posteli nebo se po voze volně pohybovat.

Když prší, tak si odjedete jinam

„Cestování v karavanu je romantika. Nevyplaví vás déšť, podobně jako ve stanu. Druhá výhoda je v tom, že když si někdo objedná dovolenou na Šumavě a přijde šumavské počasí, které může trvat tři, čtyři dni, že se nikam nedostanete, tak karavan zapřáhnete a za několik hodin jste na Zlatých Pískách,“ popisuje výhody Jiří Těšínský.

S karavanem můžete vyrazit i v zimě

„V sezoně stojí půjčení karavanu 650 Kč na den a mimo sezonu 550 Kč na den. V zimě stojí půjčení mnohem méně a dle domluvy,“ říká host. Přitom se nemusíte bát ani zimní dovolené. Karavany bývají vybavené plynovým topením s rozvodem teplého vzduchu.

Spustit audio