PORADNA: Ryby a luštěniny by lidé v seniorském věku měli jíst častěji

8. listopad 2018
fazole

Jak by se měli stravovat lidé v pokročilém věku, o tom v poradně Českého rozhlasu Vysočina mluvila nutriční terapeutka Jitka Turňová.

Lidé, kteří odchází do důchodu, obvykle mají po odchodu ze zaměstnání nižší výdej energie. Tomu je potřeba přizpůsobit i stravovací návyky.

„Rozdíly mezi ideální výživou v seniorském věku a u mladších lidí, by téměř nebyly žádné. Vyjma snížení energetického příjmu, který klesá během věku a potom se malinko navyšuje potřeba bílkovin,“ říká nutriční terapeutka Jitka Turňová.

V seniorském věku lidem ve větší míře chybí vitamíny, minerální látky. To znamená, že by senioři měli více jíst ovoce a zeleniny a neměli bychom zapomínat na ryby a luštěniny.

Spustit audio
autoři: Lýdie Jakubičková, Martin Vašíček|zdroj: Český rozhlas