PORADNA: Parky v pohybu. Možnost, jak si v Jihlavě zacvičit

4. červenec 2018

Senioři, ale nejenom senioři se v Jihlavě pravidelně a organizovaně cvičí. Projekt dostal název Parky v pohybu. Za vším stojí lékařka Zdravotního ústavu Irena Zimenová, která o cvičení a pohybu mluvila v dopolední poradně.

„Parky v pohybu vznikly na poptávku. Máme během roku cvičení pro zájemce, pro seniory a v létě jsme vynechávali. On jim ten pohyb chyběl a je škoda pobývat v létě v tělocvičně. Tak vznikl tento projekt, přesunuli jsme se ven, konkrétně v Jihlavě Na Skalku, kde cvičíme,“ vysvětlila Irena Zimenová.

Projekt Parky v pohybu je určený pro každého. „Mluvila jsem o seniorech, ti chodí nejčastěji, protože lidé v produktivním věku musí i v létě do práce, to je jasné. Loni jsme se setkávali s tím, že senioři přišli i s vnoučaty a my z toho měli velkou radost,“ dodává.

Cvičí se každé pondělí mezi desátou a jedenáctou hodinou a každý čtvrtek od dvou do tří hodin.

„To místo Na Skalce vzniklo nějak spontánně. Je to hezké místo v zeleni a není daleko od centra.“

Vhodné oblečení?

Rozhodnete-li se jít cvičit, bylo by podle Ireny Zimenové vhodné, vzít si volnější oblečení. „Hlavně, aby nás neomezovalo v pohybu. Dobré je si přinést také karimatku nebo deku. Letos jsme totiž zařadili i protažení na zemi.“

Pohyb je prevence

Jak dále říká lékařka Irena Zimenová ve středeční poradně, lidé jsou doslova zahlceni radami, jak se zdravě stravovat, jak zdravě žít. „Strava může být tvým lékem a velmi záleží na tom, co do toho těla stravou dostaneme. Každopádně je prokázáno, že pohyb pomáhá při prevenci před různými chorobami.“

autoři: Hela Dvořáková , mik
Spustit audio