PORADNA: Odpadky, leklé ryby nebo zelené zbarvení jsou velkou výstrahou

11. květen 2018

Vedra prvních květnových dnů přiměla první otužilce ke koupání v přírodě. Jiří Kos z Krajské hygienické stanice v páteční Poradně Českého rozhlasu Vysočina vysvětlil, které vodní plochy jsou určené k průběžnému sledování a jestli je možné vlézt do rybníka, i když neznáte jeho majitele.

Kvalitu vody určuje její chemické složení. To je ovlivněné především napájením, přítoky a různými neznámými vyústěními. Dále pak mikrobiologické oživení způsobené výskytem sinic, řas a v neposlední řadě existují i rizika daná terénem, kdy neznáme dno nádrže.

Koupat se může všude tam, kde to není zakázané

„Naše legislativa v paragrafu, který se týká obecného užívání vod, v podstatě umožňuje využít ke koupání jakoukoliv povrchovou vodu, kde to není zakázáno. Takže rekreant, pokud najde romantické zákoutí, kde není dáno najevo, že do té vody nemá vstupovat, tak na základě paragrafu to může zkusit,“ vysvětluje pan doktor Jiří Kos.

Vizuální kontrola je nezbytná

Jako podezřelé se jeví, když ve vodě plavou odpadky nebo uhynulé ryby. Aspoň orientačním ukazatelem je průhlednost vody. Voda může být zkalená z jakýchkoliv příčin, ale už je to podezřelé. Ještě více na pozoru byste se měli mít, pokud je voda zbarvená do zelena nebo zapáchá.

Krajská hygiena sleduje jen několik vodních ploch

„My nesledujeme kvalitu ve všech vodních nádržích, ve kterých se dá koupat. Jedná se pouze o vytypované nádrže. Třeba na Jihlavsku to je Velký a Malý pařezitý a rybník Černý a to je všechno. Tyto nádrže byly vytipovány na základě dohody resortu zdravotnictví a zemědělství,“ vysvětluje host.

Spustit audio