PORADNA: Nohy o sobě dávají vědět bolestí

4. květen 2018

Olga Wiesnerová z jihlavského obchodu se zdravotnickými pomůckami přišla do páteční poradny probrat, co vše můžeme udělat pro své nohy. Mimo jiné jsme mluvili i o potížích s vbočeným palcem, plochou nohou nebo patní ostruhou.

„Patní ostruhu v drtivé většině případů způsobuje přetížení paty. Může být způsobené nesprávnou obuví, dlouhým stáním na tvrdých podlahách nebo nadváhou. Vzniká zánět měkké tkáně, ten bolí a zakončení šlachy začíná vápenatět,“ popisuje host.

Řešením je vyrovnání váhových sil na chodidle

To nejčastěji řešíme ortopedickou vložkou, která vypodloží podélnou klenbu. Tím dochází ke snížení zátěže působící na patu. Obvykle se tedy daří patní ostruhy odstranit vhodnou ortopedickou vložkou v obuvi.

Nohy o sobě dají vědět

„Když nejsou nohy v pořádku, tak vysílají signály. Bohužel, my ty signály neposloucháme. Základním signálem je bolest. Bolest kotníku, kolen, kyčlí předznamenává, že něco není v pořádku, například s podélnou klenbou. Pokud se nám objevují mozoly, kuří oka na spodní ploše nohy, znamená to, že něco není v pořádku s příčnou klenbou,“ vysvětluje Olga Wiesnerová.

Nakupené problémy postihnou celý pohybový aparát

Pokud budete jednotlivé problémy ignorovat, tak se začnou kupit a v důsledku mohou způsobit celkové selhání pohybové aparátu. Bolest často přichází po delší chůzi nebo večer, kdy začne noha odpočívat. Ženským nohám pak v žádném případě neprospívají podpatky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.