PORADNA: Na gril můžete dát i maso s kostí

12. červen 2018

Jaké maso použít na grilování a jak ho předem připravit přišel do úterní Poradny Českého rozhlasu Vysočina, říct jihlavský řezník Jan Noháček.

„Steak je maso, které má více, než 2 cm. Do 2 cm je to plátek, nad 2 cm je to steak. Nejvíc se využívá vepřové a kuřecí. To znamená vepřová krkovička a kuřecí prso,“ vyjmenovává nejoblíbenější maso na gril řezník Jan Noháček.

Na gril je nejlepší panenka nebo krkovička

„Z mého pohledu je nejvhodnější panenka. Je to rychlé, šťavnaté, měkoučké. Ale spousta lidí mi za pravdu nedá a řekne, že nejlepší je krkovička. Naopak nejméně se na gril hodí vepřová hlava. Ta se snad nehodí vůbec,“ dodává s nadsázkou Jan Noháček.

Ke skvělému dochucení postačí základní ingredience

Nejlepším kořením na grilování jsou bylinky, kvalitní olej, sůl a pepř. To jsou základní ingredience, které vám maso skvěle dochutí. Můžete louhovat bylinky v olivovém oleji, ale i v klasickém slunečnicovém.

Grilovat můžete i maso s kostí

„Na co jsme docela zvyklí, tak je pečené sele. Také telecí maso v celku. Teď jsme ho dělali. Je to takový nový trend. Je to zajímavé a pěkné. Dá se v celku grilovat i krkovička s kostí. Stejně tak se dá s kostí grilovat i kýta nebo kuřata a krůty s kostí. Maso od kosti je v podstatě nejkvalitnější maso“ říká host.

Spustit audio