PORADNA: Místo kalorické zmrzliny zkuste sorbet
Uprostřed horkých a dusných dnů bude tématem naší dopolední poradny zmrzlina, konkrétně jahodový sorbet. Jak se připravuje a jaké je tajemství toho úplně nejchutnějšího, řekl v Poradně Českého rozhlasu Vysočina Vít Obrdlík z jihlavské prodejny Farmářka.
Sorbet se od klasické zmrzliny liší v tom, že v ní není mléko. Dále by v něm mělo být minimálně 15 procent ovoce. Sorbet je šokově zmrazená směs ovoce a sirupu. Podobá se ledové tříšti, ale na rozdíl od ní neobsahuje krystalky ledu nebo jsou tak malé, že je vůbec nepostřehnete. Navíc sorbet neobsahuje živočišné tuky.
Sorbet vydrží minimálně 60 dnů
A to za předpokladu, že je zmrazený. Jedná se převážně o zmrazené ovoce, takže jeho trvanlivost je podstatně delší. Ale ideální je konzumovat ho čerstvý. A to hlavně kvůli chuti, která je začerstva jednoduše nejlepší.
Sorbet obsahuje i mořské řasy
Vít Obrdlík popisuje ingredience, které budete potřebovat. „Ovoce, rozvar, což je voda s cukrem a k tomu přidáváme agar, což je mořská řasa. To způsobí, že se spojí rozvar s ovocnou složkou a vytvoří se z toho kompaktní hmota. Recept jsme čerpali z knihy, která se jmenuje Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých a chutných pokrmů. A byla vydaná už v roce 1938,“ říká host.
Sorbet můžete vyrobit i doma
Potřebovat budete domácí přístroj na výrobu zmrzliny. Zvolit přitom můžete různé druhy ovoce. Oblíbený je jahodový, ale stejně tak můžete vyrobit meruňkový. Sorbet se dá vylepšit i přimícháním citronového nebo limetkového sirupu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.