PORADNA: Místo kalorické zmrzliny zkuste sorbet
Uprostřed horkých a dusných dnů bude tématem naší dopolední poradny zmrzlina, konkrétně jahodový sorbet. Jak se připravuje a jaké je tajemství toho úplně nejchutnějšího, řekl v Poradně Českého rozhlasu Vysočina Vít Obrdlík z jihlavské prodejny Farmářka.
Sorbet se od klasické zmrzliny liší v tom, že v ní není mléko. Dále by v něm mělo být minimálně 15 procent ovoce. Sorbet je šokově zmrazená směs ovoce a sirupu. Podobá se ledové tříšti, ale na rozdíl od ní neobsahuje krystalky ledu nebo jsou tak malé, že je vůbec nepostřehnete. Navíc sorbet neobsahuje živočišné tuky.
Sorbet vydrží minimálně 60 dnů
A to za předpokladu, že je zmrazený. Jedná se převážně o zmrazené ovoce, takže jeho trvanlivost je podstatně delší. Ale ideální je konzumovat ho čerstvý. A to hlavně kvůli chuti, která je začerstva jednoduše nejlepší.
Sorbet obsahuje i mořské řasy
Vít Obrdlík popisuje ingredience, které budete potřebovat. „Ovoce, rozvar, což je voda s cukrem a k tomu přidáváme agar, což je mořská řasa. To způsobí, že se spojí rozvar s ovocnou složkou a vytvoří se z toho kompaktní hmota. Recept jsme čerpali z knihy, která se jmenuje Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých a chutných pokrmů. A byla vydaná už v roce 1938,“ říká host.
Sorbet můžete vyrobit i doma
Potřebovat budete domácí přístroj na výrobu zmrzliny. Zvolit přitom můžete různé druhy ovoce. Oblíbený je jahodový, ale stejně tak můžete vyrobit meruňkový. Sorbet se dá vylepšit i přimícháním citronového nebo limetkového sirupu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?