PORADNA: Místo kalorické zmrzliny zkuste sorbet

4. červen 2018

Uprostřed horkých a dusných dnů bude tématem naší dopolední poradny zmrzlina, konkrétně jahodový sorbet. Jak se připravuje a jaké je tajemství toho úplně nejchutnějšího, řekl v Poradně Českého rozhlasu Vysočina Vít Obrdlík z jihlavské prodejny Farmářka.

Sorbet se od klasické zmrzliny liší v tom, že v ní není mléko. Dále by v něm mělo být minimálně 15 procent ovoce. Sorbet je šokově zmrazená směs ovoce a sirupu. Podobá se ledové tříšti, ale na rozdíl od ní neobsahuje krystalky ledu nebo jsou tak malé, že je vůbec nepostřehnete. Navíc sorbet neobsahuje živočišné tuky.

Sorbet vydrží minimálně 60 dnů

A to za předpokladu, že je zmrazený. Jedná se převážně o zmrazené ovoce, takže jeho trvanlivost je podstatně delší. Ale ideální je konzumovat ho čerstvý. A to hlavně kvůli chuti, která je začerstva jednoduše nejlepší.

Sorbet obsahuje i mořské řasy

Vít Obrdlík popisuje ingredience, které budete potřebovat. „Ovoce, rozvar, což je voda s cukrem a k tomu přidáváme agar, což je mořská řasa. To způsobí, že se spojí rozvar s ovocnou složkou a vytvoří se z toho kompaktní hmota. Recept jsme čerpali z knihy, která se jmenuje Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých a chutných pokrmů. A byla vydaná už v roce 1938,“ říká host.

Sorbet můžete vyrobit i doma

Potřebovat budete domácí přístroj na výrobu zmrzliny. Zvolit přitom můžete různé druhy ovoce. Oblíbený je jahodový, ale stejně tak můžete vyrobit meruňkový. Sorbet se dá vylepšit i přimícháním citronového nebo limetkového sirupu.

Spustit audio