PORADNA: Mimo evropské země lékař doporučuje očkování proti vzteklině

26. červen 2018

Se Stanislavem Wasserbauerem, lékařem Státního zdravotního ústavu v Jihlavě, jsme v Poradně Českého rozhlasu Vysočina probrali, jak vybavit lékárničku na dovolenou a jaká očkování nás mohou ušetřit nepříjemností.

„V lékárničce by měly být náplasti s polštářkem. Doporučoval bych jich vzít větší počet a také záleží, jestli budu cestovat sám nebo jestli pojdeme v partě na vodu a bude nás 15 nebo 20,“ říká host. Množství materiálu v lékárničce tak musíme přizpůsobit konkrétnímu výletu.

Náplasti jsou i na popáleniny

„Vyplatí se vzít i náplasti proti popáleninám a puchýřům a náplast bez polštářku, tzv. zavinovací náplast. Dále bychom měli mít v lékárničce sterilní obvazy, čtverečky a desinfekční přípravek na rány,“ popisuje základní výbavu lékárničky Stanislav Wasserbauer.

Komáři jsou v zahraničí mnohem nebezpečnější

Hmyz v České republice nepřenáší vážné infekční nemoci, kromě klíšťat. V zahraničí může být ale velmi nebezpečný štípanec od komára. Jde zejména o asijské, africké a jihoamerické země, kde komáří šíří například malárii, horečky dengue nebo zika.

Riziko nákazy vzteklinou je mimo Evropu stále velké

Základním očkováním na cesty by měly být vakcíny proti hepatitidám A a B. Očkování je účinné minimálně 30 let, pravděpodobně je ale dostatečné na celý život. Lze doporučit i očkování proti břišnímu tyfu, které se provádí jednou vakcínou a očkování je účinné tři roky. „Často doporučujeme i očkování proti vzteklině, protože riziko vztekliny mimo evropské země, bývá několikanásobně vyšší,“ upozorňuje host.

Spustit audio