PORADNA: Máte problém se žlučníkem? Dejte si pozor na tuky

2. červenec 2018
Anatomie lidského žlučníku a pankreatu
0:00
/
0:00

Jak bychom se měli chovat a co bychom měli jíst, když máme předepsanou žlučníkovou dietu? Do dopolední poradny přišla odpovídat nutriční terapeutka jihlavské nemocnice Jitka Turňová.

Žlučníková dieta se týká lidí, kteří mají problémy se žlučníkem, mají za sebou žlučníkové záchvaty. Omezení spojená s dietou mohou být podle Jitky Turňové užitečná i pro ostatní. „Z důvodů abychom neonemocněli, to ne, ale z důvodů předcházení žlučníkovému záchvatu, to prospěšné je.“

Dieta má v podstatě šetřící charakter. „Základem je šetřící strava s omezením tuků. Té stravě se říká jaterní, žlučníková. Je to strava plnohodnotná. Tuky mám na mysli přepalované, dále by strava neměla být příliš horká,“ dodává host poradny.

Co tedy mohou pacienti jíst?

Pacienti s popisovanou dietou si občas třeba chtějí dát něco dobrého a také si trochu zahřešit. Otázka Jitku Turňovou rozesmála. „Je to individuální. Někomu vadí česnek, někomu přepalované tuky. Mohou si ale dát třeba ledňáka, když nebude mít příliš vysokou energetickou hodnotu.“

Bez omezení lze konzumovat pečivo. „Ale bílé pečivo, nebo sladké pečivo. Záleží ale na druhu. U třených těst to nevadí, u kynutých se spíš doporučují starší výrobky, aby nebyly nadýmavé.“

Spustit audio
  • Jídlo a zdraví
  • Rozhovor
  • žlučník
  • žlučníkové kameny
  • zdraví
  • Jihlava