PORADNA: Ledničky jsou stále úspornější

11. červenec 2018

S výběrem zařízení, které je v letních měsících v domácnosti nezbytné, tedy chladniček a mrazniček, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina pomoci Roman Palát z jihlavské prodejny elektrotechniky.

Dražší ledničky nabízí tzv. nulové zóny. Dokážou mnohem lépe uchovávat potraviny čerstvé. Levnější ledničky takto vybavené nejsou nebo výrobci marketingově pouze vnitřní prostor rozčlení do zón, ale ty takto ve skutečnosti nefungují. Kvalitní a funkční lednička s nulovou zónou stojí i 20.000 Kč a více.

Ledničky se vyrábějí stále úspornější

„Kategorie A+ se už téměř nevidí. Dnes už je běžně 2+, 3+, dokonce 4+, které se ale neuvádí, protože legislativa pamatuje pouze 3+ a pak se uvádí - 10 %, - 20 %, takže parametry jsou určitě velmi důležité,“ říká host.

Dnešní ledničky už mají jeden kompresor

Dříve jste se mohli setkat s tím, že byl zvlášť kompresor pro chladničku a zvlášť pro mrazničku. Každý prostor šel regulovat zvlášť. Dnes jsou moderní ledničky vybavené jedním kompresorem, ale mají dva okruhy. Znamená to, že i tak si můžete regulovat chlazení v chladničce i mrazničce zvlášť

Ventilátor vzduch promíchává

„Doporučená teplota do chladničky je 4 až 5 stupňů, do mrazničky – 18 stupňů. Teplota hodně závisí na tom, jestli je v chladničkové části ventilátor. Pokud tam je ventilátor, tak se teplota míchá, takže by měla být rovnoměrná. Pokud tam ventilátor není, tak směrem dolů teplota klesá,“ vysvětluje Roman Palát.

Spustit audio