PORADNA: Děti méně čtou a mají problémy se psaním

1. červen 2018

Jak by měl vypadat volný čas našich potomků, přišel na Den dětí do Poradny Českého rozhlasu Vysočina vylíčit Jan Burda, předseda Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina.

Je důležité si uvědomit, že o prázdninách mají děti obrovské množství volného času. O prázdninách je proto potřeba věnovat volnému času dětí větší pozornost. „Co se nezměnilo, jsou děti. Touhy a potřeby dětí jsou pořád stejný před 20, 10 lety, teď a budou stejné pořád dál. To znamená patřit do nějaké party, prožít dobrodružství, zažít uznání v rámci kolektivu,“ říká host.

Děti mají mnohem více možností

Děti dnes mohou využívat desítky tematicky zaměřených kroužků. Od jazykových, přes jízdu na koních až k výpočetní technice nebo elektrotechnice. Do 10 až 11 let věku dítěte většinou kroužky vybírají rodiče. Ale pro mladší děti je dobré zvolit všestranné kroužky, ideální je tábor. Děti si mohou vyzkoušet více věcí a zjistí, co je bude bavit.

Děti méně čtou

„Myslím si, že k tomu nejsou vedené. Na druhou stranu je to přirozený vývoj a myslím si, že by mohlo být skoro jedno, jestli kvalitní knížku nebo kvalitní text si přečtou v papírové podobě nebo na tabletu, či počítači. Problém je v tom, že doba je tak rychlá, že děti se nestíhají věnovat kvalitnějšímu textu. Pozoruju, že děti začínají mít problém s psaním. A to spolu velmi souvisí,“ říká Jan Burda.

Nezabíjejte čas dětí počítačem

„Myslím si, že velkou chybou je zapnout televizi, počítač nebo tablet a říct tady máš a věnuje se tomu a my si od tebe odpočneme. Já si vzpomínám, že jsme každou sobotu a neděli trávili na výletech, na hradech, zámcích v přírodě a to je to, co si troufám tvrdit, že mě formovalo,“ říká host.

Spustit audio