PORADNA: Citrony nakažené virem HIV. I takové poplašné zprávy se šíří mezi seniory

21. květen 2018

O bezpečnosti ve světě počítačových sítí mluvil Antonín Křoustek ze spolku Nebojte se policie a zároveň z Bílého kruhu bezpečí, který pomáhá obětem trestních činů.

Senioři se často stydí oznámit trestný čin, kterého se na nich samotných dopustil pachatel. Připadají si hloupě, a tak se některé trestné činy spáchaných na seniorech vůbec nedostanou k policii. Spolek Nebojte se policie má za cíl tento ostych seniorů mírnit.

Senioři jsou cílem poplašných zpráv

„Pět let pořádáme v Jihlavě Policejní akademii pro seniory. Je to celoroční akce, na kterou měsíčně máme přihlášených 120 seniorů,“ říká host. Informace seniorům lidé ze spolku rozesílají mailem a přitom si všimli, že se na tyto adresy šíří falešné a poplašné zprávy.

K seniorům putují děsivé zprávy

Například se jedná o informace, že citróny prodávané v jednom z českých supermarketů jsou nakažené virem HIV. Pokud takové zprávy dostávají například 90 leté babičky, může to v nich vyvolat stresovou reakci a doslova vyděsit k smrti.

Můžete přispět k zamezení šíření poplašných zpráv

„My nejen poskytujeme právní rady, ale máme po celý rok bezplatnou poradnu. Pokud někdo dostane takovou falešnou zprávu, může se na nás obrátit,“ vysvětluje host. Šíření podobných zpráv se pak snaží i ve spolupráci s experty zastavit.

Spustit audio