PORADNA: Chlazené potahy zpříjemní dlouhou letní cestu autem

25. duben 2018

Motoristická sezona začíná. Před námi jsou jízdy k moři, a proto jsme v Poradně Českého rozhlasu Vysočina mluvili o tom, jak si auto vybavit, aby nám kilometry utíkali co nejpohodlněji. Nápady přinesl Jan Hrůza, prodejce autodoplňků.

Sezení v sedačce vám zpříjemní ortopedické a bederní podložky nebo hlavové polštářky. Existují dokonce i větrané potahy, které zpříjemní sezení v sedačce v létě. Pomocí ventilátoru, který je montovaný do podložky, vhání vzduch přímo do prostoru mezi sedačkou a tělo pasažéra. Pozor ale na zpocená záda, kdy můžete snadno prochladnout.

Na odrazy ve skle pomůžou matné ubrousky

„Matné ubrousky vám zabezpečí to, že se palubní deska neodráží ve skle, což je perfektní věc, protože nás to nerozptyluje od řízení,“ říká host. Skla je potřeba taky pravidelně čistit určenými prostředky, abychom zachovali správnou průhlednost ven z vozu.

Vyčištění klimatizace je nutnost

Klimatizace vyžaduje před sezónou vyčištění výparníku pomocí pěny a dezinfekčního přípravku. Jednou za rok je pak také vhodné vyměnit pylový flitr, který se nachází u výparníku. Pokud si na takový úkon netroufneme, je nutné tuto údržbu svěřit servisu. Jinak klimatizace může posádce spíše způsobovat zdravotní problémy, než zpříjemňovat cestu.

Čerstvé potraviny udržíte v autochladničce

Autochladničky se liší podle typu chlazení. Buď používají ventilátor nebo kompresor. Kompresor dokáže chladit lépe, ale oproti autochladničkám vybaveným jen ventilátorem jsou násobně dražší. Kvalitní autochladnička dokáže udržet i mražené potraviny zmrzlé. Pomoci si můžete i suchým ledem.

Spustit audio