Pořád se tady něco dělo, teď nic, truchlí lidé v Menharticích na Třebíčsku

30. duben 2021 14:00

Pořádaly zábavy, dětské dny i netradiční soutěže, staraly se o dodržování tradic. Vesnické spolky byly duší kulturního vyžití v malých obcích.

Jejich činnost včetně spolků v Menharticích na Třebíčsku ale prakticky paralyzoval koronavirus. Život se tam docela zastavil.

Pečení, koledování

Ženy soutěžily v pečení buchet, muži si pro ně chystali půlnoční překvapení. Hasiči a myslivci pořádali zábavy nebo chodili společně koledovat. Menhartice na Třebíčsku byly ještě před rokem vyhlášené bohatým společenským životem, než aktivity tamních spolků zcela ochromila koronavirová pandemie.

„Tady se pořádaly zábavy, ale dnes nic. Život v té obci se úplně skončil,“ řekl starosta Karel Niederhafner. Kromě žen tam bývaly aktivní hasiči nebo myslivci.

Drželo se společné velikonoční koledování, pouť, posvícení a vesnice byla vyhlášená tím, že se pořád něco děje. „Býval masopust, dětský den, vánoční zpívání koled na Štědrý den večer.“

Starosta Karel Niederhafner nemůže ani uspořádat brigádu, lidé se nesmí scházet. Stavění májky se ale letos obec na Třebíčsku nevzdá.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související