Popadané stromy zastavily provoz na železnici, bouřky zvedly hladiny řek. Desetitisíce domácností jsou bez proudu

24. červen 2021 06:53

Noční bouřky zvedly hladiny řek a potoků. Zkomplikovaly taky dopravu. Spadlé stromy zastavily nebo omezily provoz na železnici v Česku na víc než 30 místech. Středočeští hasiči od večera zasahovali kvůli počasí asi u 250 případů.

Hasiči podle své mluvčí Dagmar Zemanové pomáhají s odstraňováním větví ze silnic a pomáhají s čerpáním vody ze zatopených sklepů a podchodů. "Dá se předpokládat, že ještě během dopoledne počet událostí poroste a hasiči budou likvidovat následky těchto bouřek," uvedla Zemanová. 

Pražští hasiči museli rovněž uvolnit výpusť Botiče na Rašínově nábřeží. Říčka Botič v noci vystoupala na třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. "Jednalo se o laguny na komunikacích, popadané stromy nebo tekoucí dešťovou vodu do sklepů a bytů," popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Na povodňový stupeň ohrožení vystoupal Botič v pražských Nuslích kolem druhé hodiny ranní, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Zhruba po dvou hodinách se hladina vrátila do normálního stavu.

Spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení po bouřkách v noci zastavily nebo omezily provoz na železnici na víc než 30 místech.

Vlaky teď nejezdí třeba u Vraného nad Vltavou, kde je zaplavená trať.

Domácnosti bez proudu

Přes 45 000 domácností je bez proudu po silných nočních bouřkách. Potvrdili to mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová a Roman Šperňák ze společnosti EGD, pod kterou patří EON. Situace je nejvážnější v Jihočeském a Středočeském kraji. Technici pracují na odstranění poruch a co nejrychlejším obnovení dodávek energie.

Meteorologové navíc varují před dalšími bouřkami a přívalovými dešti. 

Spustit audio