Pomníček u cesty ze Zubří do Olešné připomíná následky popíjení místních radních. Naštěstí šlo jen o velkou ostudu

Uprostřed obce Zubří mají cedulové náměstí pojmenované podle košatého turistického rozdělovníku. Kousek od něj stojí dřevěný památník poslednímu zubrovi a v lese je vybetonovaná stopa Járy Cimrmana.

Za další atrakcí jsme se vydali po cestě směrem k nedaleké Olešné.

Asi v polovině cesty ze Zubří do dva kilometry vzdálené obce Olešná na Moravě, stojí vlevo u cesty zajímavý kamenný pomníček. Je na něm obrázek plného pivního půllitru s poctivou pěnou, a pod ním nápis: Zde padlo šest truchlících pozůstalých. Jak už by se dalo od zuberských čekat, je to recese.

Opilé radní musely do Zubří odvézt koňské povozy

V šedesátých letech minulého století tudy šla parta obecních radních z pohřbu v Olešné. „Protože obyvatelé Zubří pohřbívají své mrtvé do Olešné, patří tam farnostně,“ vysvětluje starosta Zubří Jiří Havlíček.  Byla zima, a tak se chlapi na cestu pořádně zahřáli alkoholem. V místě dnešního pomníčku jim došly síly a zalehli. Z obce pro ně museli poslat koňské povozy a odevzdali je nepříliš nadšeným manželkám. „Několik let poté, při orání pole, se našel pěkný kámen a hned někoho napadlo, že by se mohl postavit pomník těmto padlým,“ dodává s úsměvem starosta.

Hasiči u pomníku smekají a vzpomínají na padlé

„Místní hasiči, když se vracejí z Olešné z Božího těla nebo ze zábavy, tak u pomníku zastaví a vzdají poctu. Smeknou a zavzpomínají na padlé,“ dodává Jiří Havlíček. Pomníček je teď opravený a křoví kolem něj vysekané, takže je nepřehlédnutelný.     

Spustit audio