Polští rodiče nevědí, jak s dětmi mluvit o sexu

27. září 2011

Polská nevládní organizace Ponton, která se zabývá sexuální osvětou, zveřejnila výsledky nejnovějšího průzkumu mezi mládeží. Vyplývá z něj, že rodiče v Polsku neumějí s dětmi mluvit o sexu a takovým rozhovorům se raději vyhýbají.

Podle expertů se potvrdilo to, co všichni tušili. Náctiletí nemají příliš dobré vztahy se svými rodiči a neumějí se s nimi otevřeně bavit o sexu.

Jedním z tabu témat je například antikoncepce. Rodiče často nevědí, jak na zvídavé otázky dospívajících potomků odpovídat. Může za to také fakt, že dospělé na to nikdo nepřipravil.

Sexuální výchovu v silně katolickém Polsku totiž školy velmi podceňují. Často ji vyučují osoby, které místo toho, aby mládež o sexu informovaly, ji před ním straší, nebo o něm šíří mýty.

Důsledkem je fakt, že více jak 40 procent mladých párů nepoužívá žádnou formu antikoncepce, a také roste počet neplánovaných těhotenství. Následkem toho v Polsku ročně přes 100 tisíc dívek a žen podstoupí potrat, který je až na výjimky zakázán.

Nejnovější průzkum organizace Ponton dostane na stůl polské ministerstvo školství. Žáci v anonymní anketě totiž také odpovídali na otázky, co by chtěli v oblasti sexuální osvěty ve škole změnit.

Uvažuje se také o zavedení povinné sexuální výchovy. Většina rodičů by si to přála, ale zároveň má obavy o to, kdo by nový předmět učil. V současnosti mají v rámci rodinné výchovy tuto oblast na starosti učitelé náboženství nebo kněží a řádové sstry, a podle sexuologů nemusí být v oblasti sexu objektivní.

autoři: pev , sib
Spustit audio