Polští kněží se modlí za nepřijetí zákona o umělém oplodnění

25. listopad 2010

V Polsku startuje kampaň katolické církve proti umělému oplodnění ve zkumavce. Tři dny budou trvat takzvané modlitby ‚za nenarozený život‘. Církev tak chce ovlivnit hlasování poslanců o zákonu o umělém oplodnění.

Kněží po celém Polsku se budou nejdříve modlit za ‚děti usmrcené před narozením‘. Zítra jsou v plánu modlitby za ‚hříchy ve zkumavce‘. V sobotu pak věřící poděkují za ‚dar života‘. Církev tak znovu vytáhla do boje proti umělému oplodnění ve zkumavce.

Duchovní došli k závěru, že dopisy a výzvy, které adresovali politikům v posledních měsících, nestačí a že protest proti umělému oplodnění musí být o něco okázalejší. Proto prosí věřící, aby se modlili hlavně za odvahu poslanců.

Zákon o in vitro patří v zemi mezi ty nejvyhrocenější, vyvolává řadu emocí. V Polsku se dnes metoda umělého oplodnění používá, ale bez jakýchkoliv pravidel. Většinou zákrok provádí soukromé kliniky. Pacientky si zákrok narozdíl od českých žen platí, v přepočtu jde o částku asi 60 tisíc korun. Pro tuto asistovanou formu reprodukce ale žádný právní rámec neexistuje.

Nová pravidla teď mají nastolit poslanci. V polském Sejmu se aktuálně projednává několik návrhů zákona o umělém oplodnění. Variantu, kterou navrhla strana Právo a spravedlnost, že by se metoda in vitro zcela zakázala a byla trestná, už poslanci zamítli.

Polská společnost je rozdělena na dva tábory. Jedni postup církve schvalují, jiní – a mezi nimi také věřící - považují vměšování církve do schvalování zákonů za nepřípustné.

Tlak církve na zákonodárce je nebývale ostrý. Před měsícem dokonce jeden arcibiskup poslance varoval, že pokud budou hlasovat pro zákon o umělém oplodnění, hrozí jim vyloučení z katolické církve. Na jaře pak někteří kněží prohlásili, že ženy, které oplodnění ve zkumavce podstoupí, by neměly chodit ke svatému přijímání.

autoři: pev , Mariana Zapotilová
Spustit audio