Polná pozastavila kvůli úbytku příjmů přípravu stavby koupaliště

11. červen 2020 13:00

Polná pozastavila kvůli poklesu daňových příjmů přípravy na stavbu koupaliště. Jestli město zadá vypracování dokumentace, zváží jeho zastupitelé znovu v prosinci.

Novinářům to dnes řekl starosta Jindřich Skočdopole. Dokumentace na stavbu letního koupaliště u rybníka Peklo pod hradem by stála přes dva miliony korun. „Výběrové řízení už bylo provedené,“ řekl starosta.

Kvůli opatřením proti koronaviru ale pak začaly klesat příjmy města. Jestli bude možné o pokračování projektu rozhodnout v prosinci, teď podle starosty není možné říci, protože se nedá odhadnout to, jaký bude ekonomický výhled na další rok.

Další akce

Město pozastavilo i některé menší akce. Vedení Polné zvolené po předloňských komunálních volbách zařadilo řešení rekreačního koupání mezi hlavní priority plánu strategického rozvoje města do roku 2022.

Studii proveditelnosti za 360.000 korun podle dřívějších informací vypracovala pro město firma AS Project CZ. Zvažovala v ní tři lokality pro umístění venkovního bazénu. Loni v prosinci zastupitelé uložili vedení města vybrat zpracovatele projektové dokumentace na koupaliště u Pekla. Autoři studie odhadli, že náklady stavby převýší 60 milionů korun.

Rozpočet města

Rozpočet Polné s 5100 obyvateli schválený pro letošek podle údajů na webu počítal s příjmy a výdaji okolo 110 milionů korun. Příjmy jsou teď podle starosty proti původnímu předpokladu asi o deset milionů korun nižší. Uvedl, že propad by byl ještě vyšší, kdyby město zahrnulo do rozpočtu daňové příjmy na základě tehdejšího odhadu ministerstva financí.

Polné pomohlo to, že jí z loňského hospodaření zůstalo osm milionů korun, řekl Skočdopole. Letošní výpadek se sníží, pokud se uskuteční vládní záměr vyplatit obcím 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci za nižší příjmy z takzvaných sdílených daní.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související