Polná má nové elektronicky řízené věžní hodiny. Přesný čas ale neukazovaly

16. březen 2019 06:10

Hodiny v Polné už skoro měsíc nefungují. Čeká je už čtvrtá oprava. Sice bijí, ale hodinky byste si podle nich neseřídili.

„Bylo by lepší, kdyby šly, samozřejmě.“ Stejně jako pan Jiří by i paní Helena ocenila, kdyby se podle času z hodin mohla orientovat. „Chybí tady, člověk je na to zvyklý.“

Mechanická závada

„Zlobí v podstatě spojka, která přináší minutové impulzy, to pootočení na hřídel, na to staré ústrojí, které přenáší sílu na ciferníky. Když si představíte motor, na jehož konci je spojka, která se každou minutu otočí o kousíček, tak právě v této spojce nám to prokluzuje,“ odpovídá tajemník městského úřadu Petr Klíma.

Hodiny nechali v Polné vyměnit před dvěma lety za 110 tisíc korun, teď je během měsíce čeká další oprava. Je záruční, takže Polnou nic stát nebude. Zastupitelé i místní věří, že se problém s hodinami tím konečně vyřeší.

Čtvrtá oprava

„Paradoxní na tom je, že v této době proběhne čtvrtá oprava. V začátku se zkoušely nějaké varianty, které by to vyřešily rychle. Bohužel se zjistilo, že se bude muset vyrobit na míru nějaká součástka, z toho důvodu je ta doba opravy je delší.“

Po schodech do věže

Abych se podívala k mechanismu, kde se hodiny nastavují, musím teď vystoupat asi stovku schodů do věže, referuje Zuzana Dudášová.

Ciferníkem tam otáčí správce Zdeněk Dáňa, ale ručně. Hodiny podle něj odbíjí každou čtvrthodinu na čas, jak mají. V tom jsou daleko přesnější než ty staré, protože je teď ovládá počítač. Nefunguje ale právě ciferník.

„Podle počasí se někdy zastavily podle povětrnostního vlivu, jak se roztahuje železo.“

Síť proti holubům

Oprava ale podle Dáni trvala většinou maximálně několik hodin. Čtyři týdny výpadku jako teď místní nezažili. Opravářská firma tvrdí, že původcem závady ve složitém novém systému byla zřejmě uvolněná síť proti holubům, která se zachytávala za ručičky hodin a způsobila vysmeknutí kloubu od jejich převodovky. 

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio