Pole zalitá mlékem - ztělesněné zoufalství českých farmářů

30. říjen 2009
Zblízka

Šlechtitelé, chovatelé a ošetřovatelé krav, ale především my spotřebitelé jsme včera zaplakali nad tím, že statisíce litrů českého mléka přišly na zmar. Půl milionu litrů "bílého zlata českého zemědělství" skončilo na polích jako obyčejné hnojivo. Zemědělci tím protestovali proti podnákladovým výkupním cenám. Jak protest vypadal na Vysočině, v kraji, který je absolutní jedničkou v produkci mléka?

Jsme na farmě v Radešínské Svratce. Je tady 860 prvotřídních dojnic. V kanceláři Romana Šustáčka jsme míjeli mnohá ocenění. Pocity z toho, že se mléko právě teď přečerpává do fekálního vozu, jsou určitě děsivé.

"Samozřejmě ten dnešek si budeme dlouho pamatovat, protože je to pro nás něco nepředstavitelného. Jsou to celé roky práce. Než vychováte zvíře, tak to trvá pět let, a pak ten celý výsledek vylijete na pole. Je to hrozný zážitek, to je jedna věc, ale druhá věc je ta, že vůbec nevím, co bude dál, jestli nepřijdou horší zážitky - jestli nezačneme krávy úplně likvidovat. A to už si nedokážu vůbec představit, protože je to celý náš život, naše práce, naše zaměstnání, obživa našich rodin," svěřuje se se svými pocity farmář.

Z mléčných nádrží, kde je 16 tisíc litrů mléka, bychom mohli klidně ochutnat. Jde o prvotřídní produkt. Pro dnešek se však opravdu stává hnojivem, které na místo protestu poveze Josef Maša: "Aby se fekálem na močůvku vozilo mléko - to jsme na tom hodně špatně. Jinou šanci nebo řešení už ale nevíme," zoufá si.

"Tak, dočerpali jsme mlíčko, a jedeme vylévat potravinu na pole," uzavírá s povzdechem Josef Maša a jedeme. Cílem jsou Puklice na Jihlavsku, kde si zemědělci vybrali centrální pozemek, kde vylijí desítky tisíc litrů mléka.

Přesunuti v čase o několik hodin dopředu se teď mezi stojící cisterny podíváme. "Je to špatné, hodně špatné. Máme to tak do konce roku," shrnuje stav svého hospodaření jeden z protestujících. "Už to začíná být hodně kritické. Proto tu taky máme tu ceduli "České krávy budou akorát v zoo" - možná..." doplňuje jej kolega. Samé pocity zoufalství a beznaděje.

Dvacítka cisteren přijela na rozlehlé pole s jediným cílem - všechno mléko znehodnotit. A úder 13. hodiny znamená jediné - pole nad Jihlavou se zabarví do bíla. Po poli teče 70 tisíc litrů mléka za statisíce korun. Bílé zlato českého zemědělství se stává hnojivem, což je těžko akceptovatelným faktem.

"Rozhodně to není hnojivo jako každé jiné. Je to produkt, který je určen na stůl lidem a jako hnojivo ho nemůžu brát ani o tom uvažovat," říká předseda zemědělského svazu Miroslav Jílovský.

Když shrneme požadavky zemědělců, je to: snížení mléčných kvót, regulace ve vertikále zemědělec - mlékárna - obchodní řetězec a více dotací. Pomůže tomu protest? Ani farmáři, kteří přijeli, tomu moc nevěří.

"Myslím si, že zemědělci už tomu nevěří, že může dojít k nějakému zvratu, že se cena dostane na osm, devět, možná deset korun. Spíš si myslí, že to je úmyslně takhle tlumené, aby český zemědělec prostě skončil," domnívá se jeden z protestujících farmářů. "Někteří mají pocit, že je nejvyšší čas to prostě zabalit a odejít. Jenže kam odejít, co dělat, jak pokračovat dál? Je to otázka," připojuje další protestující.

Jízdou v koloně po krajském městě protest končí. Jede se domů. Přestože krávy nevydělávají, vypnout nejdou. Leda na jatkách, a právě tomu se farmáři brání.

autor: Daniel Burda
Spustit audio