Pokud rakovina zasáhne štítnou žlázu, lékaři orgán odeberou. Jeho funkci pak nahradí tabletami

24. květen 2022

Rakovina štítné žlázy patří mezi závažné diagnózy tohoto motýlovitého orgánu v našem krku. Jak uvádí endokrinolog Milan Míček, vyskytne se u třiceti až šedesáti lidí na jeden milion obyvatel ročně. „Tvoří jenom asi půl až jedno procento všech zhoubných nádorů, takže není tak častá,“ dodává.

Mezi rizikové patří podle Milana Míčka lidé, u nichž došlo k ozáření oblasti krku. „Mohlo to být třeba z důvodu jiného onemocnění, dejme tomu karcinomu prsu, kdy se nechtěně ozáří i oblast krku. Vliv může mít genetika. K rakovině vede kouření. To jsou obvyklé příčiny,“ říká.

Častěji se karcinom objeví na štítné žláze, která funguje nadměrně. „Pak samozřejmě musíme brát do úvahy uzly ve štítné žláze, což jsou anatomické změny, kdy se tam vytvoří uzel, který se může po nějakou delší dobu proměňovat, až se z něj stane karcinom,“ doplňuje Milan Míček.

U pacientů převažuje takzvaný papilární karcinom, který je podle endokrinologa velmi dobře léčitelný. „Přežití je potom skutečně dlouhé, samozřejmě za předpokladu, že se neobjeví metastázy, problém není zanedbaný,“ připomíná.

Čtěte také

Obecně se rakovina štítné žlázy léčí tak, že chirurg orgán vyoperuje. „Může se vyndat jeden lalok, oba laloky, záleží na velikosti toho uzlu, histologii, třeba i věku pacienta a podobně. Pak se ještě hledají ložiska, jestli nejsou někde nějaké metastázy,“ popisuje endokrinolog.

Po operaci zůstane pacientům na krku jizva. „Je ale opravdu malá, asi tři a půl centimetru horizontálně, většinou se řez provádí v nějaké vrásce, aby to nebylo vidět. U mnohých pacientů opravdu jizvičku po letech sám těžko hledám,“ dodává Milan Míček.

Funkci štítné žlázy v těle lékaři nahradí podáváním hormonů. „Pacienti je dostávají po operaci formou tabletek, takto lze funkci štítné žlázy opravdu dobře nahradit. Naprostá většina pacientů pak nemá žádné potíže,“ potvrzuje Milan Míček.

O závažných onemocněních štítné žlázy mluvil endokrinolog Milan Míček v magazínu Zdravíčko. Celý pořad si poslechněte online.

Spustit audio

Související