Pokud kouříte v autě, máte 6x větší šanci, že se vybouráte

2. únor 2018

Řidičům v Česku zákon kouření za volantem zatím nezakazuje. A to i přesto, že kouření je podle lékařů a dopravních expertů nebezpečné nejen kvůli zplodinám, které při hoření cigaret vznikají, ale taky kvůli nevěnování se řízení.

Že kouření má negativní vliv na zdraví člověka, je všeobecně známé, ale že může mít vliv i na řízení, spousta lidí možná netuší. Někteří kuřáci sice říkají, že je cigareta za volantem uklidňuje, ale jak některé výzkumy dokazují, čas, který je nutný pro zapálení cigarety, tedy asi 10 sekund, je dvojnásobný třeba oproti zvednutí mobilního telefonu, vysvětluje mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota. „Uvádí se, že pro zapálení cigarety je potřeba zhruba 7 základních pohybů, kdy se plně nevěnujeme řízení, protože hledáme tu cigaretu a zapalovač.“ Za tu dobu auto ve městě ujede 140 metrů a na dálnici dokonce 360 metrů.

Podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti, je riziko havárie kuřáků oproti nekuřákům až šestinásobné. „To se dá přirovnat k hladině alkoholu, která dosahuje téměř 1 promile. To znamená dva panáky vypité naráz za sebou.“ A právě kvůli těmto rizikům je kouření za volantem v některých zemích Evropské unie zakázané.

V zahraničí už zákaz kouření v autě funguje

Pokud v Itálii povezete v autě těhotnou ženu, případně nezletilou osobu, hrozí vám pokuta až do výše 5000 Eur, to je bezmála 130 tisíc korun. V takovém případě dostanete pokutu i v Řecku a ve Velké Británii.

Tam zatím kouření za volantem zakázané není, ale v Německu nově můžete dostat pokutu do 50 eur v případě, že budete mít z okénka vystrčenou ruku s hořící cigaretou. V Rakousku vám zase hrozí pokuta za vyhození nedopalku z okna. Ve Vídni se ta pokuta může vyšplhat až na 1000 eur, to je přes 25 tisíc korun. A dodáme, že i v Česku můžete být za znečištění komunikace odhozeným nedopalkem pokutování a to až do výše dvou tisíc korun.

autor: Jan Pastor
Spustit audio