Pokochejte se pohledem na vinohrady z rozhledny ve tvaru číše na víno ve Veselí nad Moravou

6. listopad 2014
Česko – země neznámá

Na vrchu Radošov, nejvyšším místě katastru jihomoravského města Veselí nad Moravou, vyrostla letos v květnu rozhledna nepřehlédnutelného tvaru. Vypadá totiž jako obří číše na víno. Tento tvar jí místní nevybrali náhodou, samotné okolí rozhledny je hustě osázeno vinohrady.

Rozhledna se tyčí do výšky 16,5 metru. Její vrchní část má podobu dřevěného kalichu. „Na stavbu bylo použito zhruba 7 kubíků dřeva a přibližně 9 tun oceli,“ říká Pavel Bouda, ředitel Služeb města Veselí nad Moravou.

K rozhledně vede cyklostezka. Vychází ze základního bodu u veselského zámku, vede přes vinohrady a další zajímavá místa. Na její trase je umístěno deset infopanelů. Cyklotrasa má asi dvacet kilometrů, existuje ale i její zhruba pětikilometrová zkrácená verze pro rodiče s malými dětmi.

„V místě, kde dnes stojí rozhledna, kdysi stával Panský dvůr. Ten byl ale na konci 2. světové války vybombardován a dnes po něm zůstala jen studna,“ popisuje Bouda.

Cyklostezku vedoucí k rozhledně lemují informační tabule

Za dobrého počasí jsou z rozhledny na vrchu Radošov vidět i Vizovické vrchy, Pálava anebo vrtule věterných elektráren v Dolním Rakousku.

Na vrchol rozhledny vede vřetenové schodiště vytvořené z kovových mřížek. Ze stejného materiálu je i vyhlídková plošina. Pohled pod nohy tak nemusí být každému návštěvníkovi příjemný. „Je to ale praktické z hlediska údržby. Nemusí se tu uklízet sníh, sám propadne nebo voda z něj pak proteče dolů,“ vysvětluje Pavel Bouda.

Při vstupu na rozhlednu se neplatí žádné vstupné, přístupná je celoročně. Vedle navíc stojí i altán, kde si mohou návštěvníci odpočinout. Ti, kteří přijedou na jízdním kole, mohou svůj bicykl odložit do speciálních stojanů.

autor: hon
Spustit audio