Pojeďte do Olomouce na Festival zdraví a pohybu

25. květen 2006

Český rozhlas 1 - Radiožurnál vás ve spolupráci se Zdravotním ústavem, Výstavištěm Flora v Olomouci a dalšími partnery zve 3. června na Festival zdraví a pohybu, který bude svým rozsahem jednou z největších akcí svého druhu u nás. Cílem festivalu je propagace zdravého životního stylu. Společné téma je zdraví, relaxace, sport, pohyb a vše, co souvisí se zdravým životním stylem. Nabídne poradenské aktivity se zdravotní tématikou za účasti předních specialistů, prezentaci našich i slovenských lázní, ukázky nejrůznějších sportovních aktivit a také tradiční výstavní a prodejní vnitřní i venkovní plochy.

Pavilon A nabídne návštěvníkům hlavně bezplatné zdravotní poradny. Mohou si nechat změřit množství tělesného tuku, stanovit BMI, krevní tlak, hladinu cholesterolu či hladinu cukru v krvi. Kuřáci se dočkají rad či pomoci předních specialistů, jak se mohou zbavit svého drahého návyku. Dále nabídneme poradny zdravé výživy, duševního zdraví, snižování nadváhy, očkování včetně očkování do zahraničí, poradnu HIV/AIDS a spousty dalších.

Připraveny jsou besedy a přednášky odborníků na témata věnovaná zdraví, životnímu stylu a prevenci civilizačních chorob. Jednotliví vystavovatelé nabídnou ukázky přípravy zdravých pokrmů, včetně ochutnávek. Prezentovat se budou významné tuzemské i slovenské lázně. Seznámit se můžete i s poradnou pro snižování hmotnosti Merrylinka, která je odborným partnerem rozhlasového projektu "První prohrává".

Seznam poraden v pavilonu A:
1. poradna prevence nádorů - MUDr. Zdražilová
2. poradna prevence péče o tělo, prevence celulitidy-fyrma Ryor
3. poradna prevence bolesti zad, masáže - balneocentrum Flóra Olomouc
4. poradna zdravé výživy - KHS Olomouc
5. endokrinologická poradna - MUDr. Mayerová
6. poradna odvykání kouření - ZÚ Olomouc
7. poradna drogové prevence - KHS Olomouc - MUDr. Landecká, P-centrum Olomouc
8. poradna duševního zdraví a prevence stresu - ZÚ Olomouc
9. oční poradna
10. poradna snižování nadváhy - ZÚ Olomouc
11. Laser centrum Olomouc
12. poradna prevence HIV/AIDS - KHS Olomouc
13. poradna očkování nejen do zahraničí - ZÚ Olomouc - MUDr. Vlčková
14. psychologická poradna, laktační poradna - PhDr. Tenglerová
15. projekt Zdravé zuby - Mgr. Ševčíková
16. Laboratorní centrum ZÚ Olomouc - analýza vod, analýza ovzduší, oddělení měření fyzikálních faktorů
17. Bodystat - analýza složení těla - KHS, ZÚ Olomouc
18. "Vypadáš skvěle" - celková změna stylu, vizáž, líčení, kadeřnice
19. STOB - stop obezitě, prezentace redukčních klubů
20. MERRYLINKA - poradna, jak rozumně snižovat hmotnost
21. Kluby zdraví
22. poradna krásy - Miss cosmetic, doc. MUDr. Podstatová

Pavilon E nabídne v průběhu celého dne ukázky nejrůznějších sportovních aktivit s možností cvičení přímo na místě. Návštěvníci si budou moci otestovat svoji fyzickou zdatnost formou testu kondice a s odborníky na zdravý životní styl konzultovat vhodnou pohybovou aktivitu k případnému zlepšení kondice.

Hlavním sportovním hostem festivalu bude Vašek Krejčík (mistr republiky ve sportovním aerobiku a zakladatel Poweryoga akademie). S jeho týmem můžete vyzkoušet styl cvičení Poweryoga, které zdůrazňuje propojení těla a mysli. Do cvičení se můžete opravdu také sami zapojit. Pokud si na festivalu chcete zacvičit přímo s Vaškem Krejčíkem, přihlaste se a domluvte si čas cvičení na emailové adrese vaclav.krejcik@poweryoga.cz.

Časový harmonogram:
9.30-10.00 ... Street dance - Alyascha crew
10.15-10.45 ... Poweryoga - Vašek Krejčík
11.00-11.30 ... Home fitness - cvičíme doma - Help fitness prestige
11.45-12.15 ... Dětský aerobik - Fit club Hanka, Help fitness prestige (cvičení + vystoupení závodních teamů soutěže Děti fitness, aneb sportem proti drogám)
12.30-13.00 ... Cvičení pro maminky s dětmi - Mateřská centra olomouckého kraje
13.15-13.45 ... Bojové sporty - Fitcentrum Gambare
14.00-14.30 ... Street dance - Alyascha crew
14.45-15.15 ... Cvičení pro maminky s dětmi - Mateřská centra olomouckého kraje
15.30-16.00 ... Poweryoga - Vašek Krejčík
16.15-16.30 ... Home fitness - cvičíme doma - Help fitness prestige
16.45-17.15 ... Dětský aerobik - Fit club Hanka, Help fitness prestige (cvičení + vystoupení závodních teamů soutěže Děti fitness, aneb sportem proti drogám)
17.30-18.00 ... Bojové sporty - Fitcentrum Gambare

Další aktivity:
Testy fyzické kondice, Poradna sportu a zdraví, Tai-chi - Bílý jeřáb, vystoupení Tai-chi s meči, videoprezentace aqua aerobiku

Pavilon H bude opravdu akční. To, co se tam bude odehrávat, vám doslova vyrazí dech. Emotivní projekt The Action zaměřený hlavně na mladé řidiče ukáže za pomoci někdy i drsných prostředků, jak snadno se může změnit spokojený život doslova v peklo. Bezstarostný život mladých lidí je konfrontován s realitou života zasaženého dopravní nehodou. Divák je vtažen do příběhu a emocí, které se odehrávají nejen v průběhu dopravní nehody, ale i po ní. Je seznámen s možnými dopady v podobě trvalého zdravotního postižení, které může provázet účastníky dopravní nehody po zbytek života. Poprvé se na pódiu setkávají zástupci tří složek Integrovaného záchranného systému, které se podílejí na likvidaci následků dopravních nehod - zdravotničtí záchranáři, hasiči a policisté.

Projekt The Action k nám dovezla v agentura EuroNet.CZ ve spolupráci s Ministerstvem dopravy - BESIP z Holandska. Začátky představení v pavilonu H v 11.00 a ve 15.00 hodin.

Letní scéna:
Součástí festivalu bude doprovodný program, na kterém se budou podílet celoplošné i regionální stanice.

Začátky programů:
10.00 hodin:
Český rozhlas 2 - Praha bude přímo před zraky diváků natáčet svůj zábavný pořad Tobogan, moderuje Petr Jančařík. Účinkují: herec Ivan Vodochodský, zpěvák Pancho, výtvarnice Lucie Seifertová a další

13.30 hodin:
Hudební vystoupení zpěváka Pancha a povídání s výtvarnicí Lucií Seifertovou o rekordním leporelu, které bude také na výstavišti k vidění

13.50 hodin:
Vystoupení Studia orientálního tance Eset
Návštěvníky čeká tanec z oblasti Alexandrie, tanec beduínů, tanec se šátky, orientální flamenco se dvěma vějíři, bubínkové sólo, harémový tanec, tanec se závojem, cikánský tanec a řada dalších. Návštěvníci uvidí i krátké vystoupení mentálně postižených z kurzů studia Eset

14.30 hodin:
Rocková skupina Alibi
Jádro skupiny a autorské zázemí tvoří překvapivě policisté. Repertoár je postaven na rockovém základu. V přísně původní tvorbě lze vyčíst vlivy jižanského rocku, reggae i jazzu, které podporuje osobní invence každého ze členů souboru, Produkce Alibi spadá do třídy tzv. "vyššího populáru". O skupině se dočtete na www.alibipraha.cz.

16.00 hodin:
Český rozhlas 3 - Vltava odvysílá v přímém přenosu za účasti zajímavých hostů hodinový pořad o "muzikoterapii".

Po celý den:
Český rozhlas 1 - Radiožurnál bude v živých vstupech informovat své posluchače o celkovém dění na Festivalu a představí také zajímavé akce i hosty festivalu. Návštěvníci tak budou svědky živého vysílání, prohlédnout si budou moci nejen přenosový vůz Českého rozhlasu, ale i expozice jeho stanic a prezentační stan týmu Výletů Radiožurnálu s jeho programem.

Venkovní plochy Výstaviště
Vedle prodejních a výstavních stánků vám lékaři soukromé Záchranné služby Trans Hospital z Prahy-Západ představí moderní americký vůz záchranné služby. Zájemci mohou absolvovat "rychlokurs" první pomoci. K vidění bude technika hasičů olomouckého regionu a jejich akce při vyprošťování zraněných z automobilů po nehodě.

Schwinn cycling maratón
Máte chuť, soutěživého ducha a hlavně odvahu šlápnout do pedálů? Pak se přihlaste do Schwinn cycling maratónu, který připravuje HELP fitness club Olomouc. Čekají vás 4 hodiny v sedle speciálního kola i vedle něj pod vedením nejlepších instruktorů Schwinn cycling. K dispozici je padesátka kol a jedno z nich si můžete rezervovat. Schwinn cycling maratón se bude konat venku hned vedle prezentačního stanu Výletů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, jehož tým bude účastníky mohutně podporovat a poskytne vítězům i rozhlasové dárky.

BESIP
nabídne řadu aktivit pro děti a jejich rodiče. K dispozici bude simulátor nárazů, aby si každý mohl vyzkoušet, jaké to je nabourat s autem už v "pouhé" třicítce. K dispozici bude i dětské dopravní hřiště, rodiče si mohou nechat poradit od týmu Besipu, která dětská autosedačka je pro jejich dítě nejlepší, a řidiči se mohou seznámit s novou dopravní vyhláškou, která začíná platit už od 1. července.

Obří leporelo
K vidění bude i obří leporelo "Dějiny udatného českého národa" výtvarnice Lucie Seifertové s tématikou turistiky a památek, které je s délkou mnoha desítek metrů největší na světě.

Orientální tanec
Na festivalu přiblíží Studio Eset návštěvníkům některé zajímavé tance. Nejenom to, mnohé z nich se pokusí návštěvníky i naučit. Studio působí v Olomouci čtyři roky a v současnosti probíhá výuka tanců i v dalších městech. Kromě výuky klasického tance východu, tzv. Raqs sharki, se věnuje tancům folklórním, cikánským a doplňkově zařazuje výuku kruhových tanců z celého světa. Kromě hlavní náplně, kterou je výuka pro ženy všech věkových kategorií, pracuje dlouhodobě s mentálně postiženými.

Hra kroket
Na Festivalu zdraví a pohybu se budete moci seznámit i s oblíbenou hrou "kroket". Na travnatém kurtu, pod vedením zkušených hráčů z Asociace Českomoravského kroketu (AČMK), si budete moci vyzkoušet základní prvky z této hry, získáte rady pro začátek a shlédnete ukázky jednotlivých variant hry. Kroket totiž není jenom tzv. zahradní kroket, který zná většina lidí, ale existuje i 6brankový kroket s propracovanými pravidly a golf kroket, který si v poslední době získává mnoho příznivců pro svoji jednoduchost. K dispozici budou nejlepší hráči AČMK, kteří vás zasvětí do pravidel této hry.

Lanové centrum Proud
Máte rádi výšky a nebezpečí? Pak určitě využijete účasti Lanového centra PROUD. K dnešnímu dni existuje v České republice síť šesti Lanových center PROUD. První bylo otevřeno v Olomouci 12. října 2000 a bylo tak vůbec prvním Lanovým centrem ve střední a východní Evropě. Další Lanová centra PROUD se podařilo dobudovat a otevřít v Brně, Harrachově, Praze, Ostravě a Dolních Polžicích. Provozovatelem Lanového centra PROUD Olomouc je Občanské sdružení Lanové centrum PROUD. Jeho členové vás srdečně zvou nejenom do svých stálých působišť, ale také k lanovému centru na Festivalu zdraví a pohybu.

Festival zdraví a pohybu se na Olomouckém výstavišti Flora koná 3. června 2006 od 9 do 18 hodin. Vstupné je 50 korun s možností bezplatného poradenství (nemůže být nárokováno), zahrnuje sportovní i kulturní aktivity v celém areálu výstaviště.

Na projektu se podílí vedle Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu i řada dalších mediálních partnerů: Český rozhlas 2 - Praha, Český rozhlas 3 - Vltava a vybrané regionální stanice Českého rozhlasu, zejména Český rozhlas Olomouc, dále Deníky Bohemia, Deníky Moravia, Týdeník Rozhlas, časopis Mens´Health, Test pro spotřebitele a další mediální partneři.

autoři: jkr , pku
Spustit audio