Pohádkový nemusí být jen dědeček, ale i řezník a uzenář

28. květen 2020

Je čtyřnásobným králem moravských uzenářů, má řeznictví a lahůdkářství v Náměšti nad Oslavou a v Třebíči, a přitom je zároveň autorem už tří knížek pro děti.

Radomír Ráček své pohádky O čertu Matesovi nabízí školám, knihkupectvím, ale také v obchodě hned vedle masa a uzenin: „Občas přijde mladá maminka, a knížky si k masu koupí,“ směje se autor pohádek v řeznictví.

Nejprve bylo vyprávění pro vlastní děti

Pohádky začal před lety vymýšlet pro své dva syny. „Klasika z knihkupectví se jim moc nezdála, lépe reagovali na to, co jsem jim vyprávěl já. A když pak chtěli stejnou pohádku třeba za týden, tak už to nebylo stejné a oni mě začali opravovat, že ten čert řekl tamto, nebo udělal támhleto. Ony se ty ději nedají ošidit, tak jim říkám – nahrajeme to na diktafon, a vy si to můžete pustit,“ vzpomíná Radomír Ráček s úsměvem na to, jak vznikla první knížka. 

Na diktafonu se pak objevilo asi 50 pohádek o čertu Matesovi a babičce Růženě, které od té doby udělaly radost i spoustě jiných dětí. Vznikly z nich dvě knížky, třetí pokračování O čertu Matesovi už si vyžádali čtenáři sami. Knihy si vydává Radomír Ráček sám, píše texty, zalamuje stránky, což konzultuje s grafikem a ilustrace jsou od Štěpána Lenka.

Král moravských uzenářů

Kromě masa a uzenin a také pohádkových knížek, které najdeme v prodejně v Třebíči, zdobí nejhornější polici několik pohárů.

„Poháry jsou z řeznické soutěže O krále moravských uzenářů na hradě Veveří. Dvakrát jsem byl druhý, a potom čtyřikrát první,“ říká oceněný řezník a uzenář.

Bude psát dál...

S pohádkami o čertu Matesovi už Radomír Ráček skončil, ale psaní ho baví. Proto se mohou čtenáři těšit na další knížky.

„Snažím se nezůstat u jednoho žánru, a tak právě dávám do tisku sci-fi fantasy s erotickým podtextem pro dospělé, a už mám napsanou asi třetinu knížky pro děti. Je to také sci-fi, hlavní hrdinkou je devítiletá dívka, která potká vlídnou bytost z vesmíru a spolu začnou objevovat a poznávat svět.“