Podzim

22. září 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Léto je pryč a dnes začíná podzim a právě o této nečekané změně je dnešní ranní poznámka Artura Kubici věnovaná etapám života.

0:00
/
0:00

Čtyři roční období by se dala přirovnat ke čtyřem etapám lidského života. Jaro - to je mládí. Ty krásné začátky, první krůčky, pohlazení od maminky. Léto - to je, když se vyrvete z rodinného doupěte a vydáte se sami do života. A pak je tady podzim, o něco chladnější než to léto plné elánu, ale přece jenom krásný čas, řekněme k odpočívání, stárnutí a hlavně vzpomínání na to, co jsme v létě života nestihli. No a pak je tu ještě zima, kdy všechno ztuhne, zmrzne a uloží se k zimnímu spánku. Smutná doba. Tak to jsem to povídání o podzimu zakončil zimou, tedy trochu smutně. Pravdou ale je, že se mi letos začátek podzimu, takové to vzpomínání, co jsem v létě zanedbal, tak ten začátek životního podzimu se mi vydařil. Před takovými třiceti lety mi můj otec s maminkou koupili za drahý peníz první kvalitní mistrovskou trumpetu. A i když jsem dal duši dechovce a nikdy ze mne nebyl profesionální hráč, vydržela mi ta trumpeta při pochodování různými zeměmi, kde tu českou dechovku chtěli vidět a slyšet, rovných třicet let, než jsem si koupil lepší, novější a krásnější trumpetu. A tak jsem u ž delší čas žil v takovém tom dluhovém stavu, že bych něco podobného jako mí rodiče měl udělat také pro mého syna, který se dal na cestu zatím amatérského a malého pozounisty s vypůjčeným nástrojem z hudební školy. Dali jsme společně s ženou dohromady úspory s myšlenkou, že klukovi dlužíme vlastní kvalitní nástroj a tento podzim jsme po vzoru našich rodičů koupili tomu budoucímu muzikantovi mistrovský pozoun, který je skoro větší než jeho hráč, ale který mu určitě vydrží spoustu let a přinese mnoho radosti i zážitků. Letošní podzim, a to je dnes, tedy začal - alespoň u nás doma - splácením dluhů rodičům. Dluhů, o kterých tušili, že je nikdy nedostanou zpátky, ale že je jednou získají zase ty naše děti. Byla to prostě investice do budoucnosti rodiny, do ušlechtilé činnosti, které se říká hudba a také do výchovy potomstva. A to má smysl, viďte? Krásný začátek podzimu, nádherného období, kdy se má tak trochu vzpomínat, co kdo zanedbal v létě, přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.