Podvodníci, kteří se zaměřují na seniory, umí sehrát věrohodné divadlo

23. červenec 2021

Na téma podvedených seniorů by se toho dalo popsat tolik, že by z toho byla celá kniha. A scénář je přitom jednoduchý a v podstatě vždy stejný. Základem je získání důvěry.

Úplně cizí člověk oslovil u cesty starou paní. Tvrdil, že ji zná z práce a důvěřivá žena mu pak povyprávěla svůj příběh – že má doma nemocného manžela, hlučného souseda, a že už to nezvládá. Neznámý muž se nabídl, že jí – za patřičnou provizi – pomůže a zařídí vše, co je potřeba. Nakonec z ní vylákal víc než sto tisíc korun.

Až teprve později paní pochopila, že se nejedná o solidního člověka, který jí nabízí pomoc. A obrátila se na policii a případ nahlásila.

Nikdy nedat peníze jen na dobré slovo

„Je potřeba si uvědomit, že nepoctivý člověk, který chce za každou cenu podvodem získat peníze, si umí vymyslet hodně důvěryhodnou legendu. A k tomu dokonce sehrát i velmi věrohodné divadlo. Nevěřte cizím lidem a nikdy nikomu nepředávejte peníze na dobré slovo,“ varuje policejní preventistka Pavla Welnová.

Pokud má senior dospělé děti, ať se s nimi nejprve osobně poradí – jak mu oni můžou pomoci. „Ale nikdy nic nikomu nepředávat jen tak a už vůbec ne žádné peníze,“ zopakovala Welnová.

I dokazování je pak složitější, je to tvrzení proti tvrzení.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související