Pod mostem na pelhřimovském obchvatu vznikla laboratoř. Vědci měří jeho prohýbání a deformace

28. červen 2022 10:00

Odborníci z několika akademických institucí v těchto dnech sledují most na severním okraji Pelhřimova. I sebemenší pohyby konstrukce jejich přístroj zachytí.

Pokud se obrovský betonový most na silnici první třídy prohne jen o zlomek milimetru, nejsou to naše oči schopné zaznamenat. Umí to ale vysoce citlivé laserové a radarové přístroje. 

Vědci z několika akademických institucí teď testují nové metody měření mostních deformací v Pelhřimově. Na cyklostezce vedoucí z městských sadů pod mostem na silnici I/19 proto vyrostlo provizorní stanové městečko. 

Most do oblouku

„To, co vidíte, jsou induktivní snímače dráhy, které měří průhyb mostní konstrukce,“ popsal na místě profesor Pavel Ryjáček z ČVUT. Společně s kolegy chce vyvinout novou metodu měření vad a deformací mostů.

„Snažíme se vyvinout novou technologii, která by spočívala v kombinování těch klasických metod. Tohle je most, který se docela dost vytížen, je vysoký, relativně nový, betonový a hlavně je do oblouku. Lze předpokládat, že tu budou nejen dynamické průhyby, ale bude docházet i k vybočování do stran,“ doplnil Milan Talich, vedoucí celého projektu. 

Data budou vědci sbírat nepřetržitě i v noci a své provizorní tábořiště pod pelhřimovským mostem opustí až v úterý odpoledne.

Spustit audio

Související