Poctivá masová omáčka, britská gravy
Gravy není naše strašidelné UHO, tedy univerzální hnědá omáčka. Gravy nechybí na žádném britské stole v době svátků.
I když se dvě omáčky mohou na první pohled podobat, jsou tekuté a hnědé a podávají se k masu. Už na ten druhý zjistíme, že pořádná masová omáčka, zvaná v Británii gravy, se od té naší univerzální velmi liší. Proto také na slavnostním obědě na britských ostrovech nikdy nechybí.
Přípravu omáčky gravy začínáme na plechu plném zeleniny a kostí, radí Matěj Papáček ze žďárského bistra Pod lampou. „Je to v podstatě výpek. Já tomu říkám pečený vývar, protože se vezme spousta kořenové zeleniny, cibule, řapíkatý celer, mrkev, šalvěj, což je v našich končinách poněkud neobvyklé, bobkový list, badyán, sůl a pepř a kuřecí křídla. Mohou být i paličky nebo stehna, ale křídla jsou nejlepší, protože ty kosti se nasekají, aby ten morek hezky pustil šťávu a tu chuť, která je potřeba. Všechno se to nakrájí na velké kousky, hodí se to do trouby, v podstatě se to ugriluje, aby to hezky zezlátlo, aby to kuře křupalo, ta kůžička. Pak se to ještě dá na plotnu a zaleje se to vodou, zasype moukou a ještě se to čtyřicet minut až hodinu vaří. Tak vzniká ta hustá omáčka s tou moukou, vyvaří se tam ta zelenina. Ještě se to průběžně promačkává, pasíruje, a pak se to slije přes sítko a máte právě tu hustou masovou omáčku,“ popisuje podrobně Matěj.
Pokud máte doma nádobu zvanou omáčník a dosud jste ji nevyužili, je gravy ideálním začátkem. Přelévat můžeme pečeni, krůtí plátky, dokonce i hovězí plátky s rýží a klidně i vepřové koleno nebo dokonale upečenou šunku na slavnostní tabuli.
Související
-
Vánoční šunka na medu
Kdybychom měli možnost poznat vánoční zvyky jiných zemí, možná bychom rádi přejali do našeho jídelníčku i jiné dobroty než bramborový salát a smaženého kapra.
-
Vánoční pórkový krém po americku
Zatímco u nás plánujeme nakoupit všechny potřebné věci na rybí polévku, kterou nabídneme na Štědrý den, v Americe budou vařit docela něco jiného, hustý pórkový krém.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.