Poctivá masová omáčka, britská gravy

Gravy není naše strašidelné UHO, tedy univerzální hnědá omáčka. Gravy nechybí na žádném britské stole v době svátků.

I když se dvě omáčky mohou na první pohled podobat, jsou tekuté a hnědé a podávají se k masu. Už na ten druhý zjistíme, že pořádná masová omáčka, zvaná v Británii gravy, se od té naší univerzální velmi liší. Proto také na slavnostním obědě na britských ostrovech nikdy nechybí.

Přípravu omáčky gravy začínáme na plechu plném zeleniny a kostí, radí Matěj Papáček ze žďárského bistra Pod lampou. „Je to v podstatě výpek. Já tomu říkám pečený vývar, protože se vezme spousta kořenové zeleniny, cibule, řapíkatý celer, mrkev, šalvěj, což je v našich končinách poněkud neobvyklé, bobkový list, badyán, sůl a pepř a kuřecí křídla. Mohou být i paličky nebo stehna, ale křídla jsou nejlepší, protože ty kosti se nasekají, aby ten morek hezky pustil šťávu a tu chuť, která je potřeba. Všechno se to nakrájí na velké kousky, hodí se to do trouby, v podstatě se to ugriluje, aby to hezky zezlátlo, aby to kuře křupalo, ta kůžička. Pak se to ještě dá na plotnu a zaleje se to vodou, zasype moukou a ještě se to čtyřicet minut až hodinu vaří. Tak vzniká ta hustá omáčka s tou moukou, vyvaří se tam ta zelenina. Ještě se to průběžně promačkává, pasíruje, a pak se to slije přes sítko a máte právě tu hustou masovou omáčku,“ popisuje podrobně Matěj. 

Pokud máte doma nádobu zvanou omáčník a dosud jste ji nevyužili, je gravy ideálním začátkem. Přelévat můžeme pečeni, krůtí plátky, dokonce i hovězí plátky s rýží a klidně i vepřové koleno nebo dokonale upečenou šunku na slavnostní tabuli. 

autor: dak

Související

  • Vánoční šunka na medu

    Kdybychom měli možnost poznat vánoční zvyky jiných zemí, možná bychom rádi přejali do našeho jídelníčku i jiné dobroty než bramborový salát a smaženého kapra.

  • Vánoční pórkový krém po americku

    Zatímco u nás plánujeme nakoupit všechny potřebné věci na rybí polévku, kterou nabídneme na Štědrý den, v Americe budou vařit docela něco jiného, hustý pórkový krém.