Počet policistek a žen v armádě se stále zvětšuje, i přesto jsou spíše výjimkou

7. březen 2014

Nadpraporčík Gábina Farková je policistka. Od mládí po tom toužila. Možná i proto, že viděla příklad ve svém otci. Sama o sobě říká: "Nikdy jsme nebyla moc holčička, nikdy jsem nebyla princeznou. Lítala jsem s kluky, hrála fotbal. Tatínek byl policistou a já chtěla taky.“

Po škole hned nastoupila k policii jako sekretářka. Pak přešla na dopravní oddělení a v současné době je zpracovatelka trestných činů. Specializuje se na domácí násilí. Jejího přístupu a profesionality si váží nejen kolegové.

Potvrzuje to Jana Volná z Intervenčního centra v Jihlavě: "Naše uživatelky o ní často hovoří, o její vstřícnosti a kompetenci. Zjednodušeně řečeno - pobyt na policii pro ně není problém, mají tam pocit klidu a bezpečí."

Gábina Farková je klidná, optimistická a skromná. Od trestných činů si neodpočine ani doma. Její manžel je také policista a navíc spolu sledují i kriminálky. To je pro hrdinku reportáže skutečný relax.

Sleduje skoro všechny a řeší co je jako v praxi a co je umělecká nadsázka. Další láskou jsou knihy a nad tím vším je rodina. Pro tu si schovává největší přání: "Zdraví pro všechny, víc si nepřeju.“

autor: Petr Palovčík
Spustit audio