Pobyt mezi postiženými kamarády dětem velmi pomáhá

28. srpen 2014
Dobré odpoledne

Blíží se začátek září, kdy začíná nejenom škola. Mnohé malé děti se buď vrátí, nebo poprvé podívají do mateřské školy. Je to velká událost v životě dítěte i celé rodiny. Dochází k přerušení vazby mezi matkou a potomkem, dítě si musí zvykat na větší počet neznámých lidí.

„Dítě musí mít základní hygienická návyky,“ řekla v poradně Dana Strakové z jihlavské Mateřské školy Demlova s tím, že mezi takové návyky patří mytí rukou mýdlem, zvládnutí základních úkonů na toaletě a částečné oblékání. „Důležité je také jídlo, mělo by se umět samo najíst alespoň lžící,“ dodala.

V dnešní době se mateřské školy snaží společně vychovávat děti zdravé a postižené. Příkladem je právě školka Demlova. „Ze zkušeností víme, že zdravé děti pak reagují na své hendikepované vrstevníky úplně jinak, snaží se pomoci, navazují dialog, jsou podstatně aktivnější než děti, které nikdy takto přímo s postiženými kamarády do styku nepřišly.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.