Po víkendu má Registr dárců kostní dřeně 200 nových lidí. Díky festivalu rekordů v Pelhřimově

11. červen 2018 12:35

Registr dárců kostí dřeně se po víkendovém festivalu rekordů a kuriozit rozrostl o dvě stovky nových ochotných lidí. Právě na festivalu totiž pořadatelé z Agentury Dobrý den uspořádali náborovou akci, ze které dárci vzešli.

Nápad se zrodil v souvislosti s příběhem Matěje, který onemocněl závažnou chorobou - myeloidní leukémií.

„Štěpánka Spiritová to rozpoutala, Maruška Minářů dala dohromady sestřičky a další dobrovolníky, paní doktorka Houšťková poskytla své prostory, Český rozhlas Vysočina prostor ve vysílání, KZPE v kině Vesmír, Kraj Vysočina pamětní listy, David Bumbálek vytvořil klip,“ uvedl Miroslav Marek z Agentury Dobrý den.

Odborníci z pražského IKEMu, kteří do Pelhřimova přijeli, mají zkušenosti s desítkami dárců maximálně.

„I díky vám se možná najde dárce pro Matěje, a pro všechny pacienty, pro které vyhledáváme vhodného a shodného dárce. Vaši práce a pomoci si velmi vážíme a těšíme se třeba v budoucnu opět na viděnou,“ napsala Gabriela Hošková z Českého registru dárců krvetvorných buněk Praha.

„Děkujeme i těm, kteří se šli zapsat, ale dárcem se stát nemohli, protože např. prodělali některou z chorob, která tomu brání. I Vy jste člověkem v tom nejryzejším slova smyslu. Velké poděkování patří nejmenovaným pomocníkům, kteří bezplatně přiložili ruku k dílu,“ dodal Miroslav Marek.

autor: mik