Po stopách Antonína Dvořáka: Sychrov

Státní zámek Sychrov bude v neděli 30. srpna hostit koncerty pořádané v rámci podzimního festivalu Dvořákova Praha.

Na Sychrově vás v neděli 30. srpna odpoledne čekají dva koncerty. V zámecké kapli zazní čtyři duchovní písně Antonína Dvořáka s varhanním doprovodem. V Zámecké galerii, kde Antonín Dvořák pravidelně komponoval, si poslechnete Klavírní trio g moll, Finale z Houslového koncertu a lyrické i dramatické výstupy z opery Dimitrij. Připravený je také odborný výklad festivalového muzikologa Davida Beveridge. Na hlubší souvislosti skladatelova vztahu k sychrovskému zámku se redaktor David Hamr zeptal kastelána Miloše Kadlece. Poslechněte si to.

Novogotický zámek Sychrov jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů. Zde, obklopen přírodními krásami Českého ráje, Žil tam také asi nejbližší přítel Antonína Dvořáka Alois Göbl, tajemník a od roku 1880 patronátní komisař knížat Rohanů. Skladatel ho tu koncem 19. století, zvláště mezi lety 1877–1896, mnohokrát navštívil.

Během svých pobytů nejen hrával na dodnes zachované varhany v zámecké kapli, ale hlavně komponoval. Vytvořil tu mimo jiné skicu k Houslovému koncertu a v různých etapách zde pracoval na podstatných úsecích opery Dimitrij. V blízkém městě Turnov také hrál na klavír při dvou významných koncertech svých děl, včetně světové premiéry Klavírního tria g moll.

Při procházce zámeckým parkem mohou návštěvníci dojít k bývalému zájezdnímu hostinci, který při svém pobytu rodina Dvořákových využívala. Dalším autentickým místem je budova dnešní Zámecké restaurace, v jejímž prvním patře se nacházel byt Aloise Göbla, který skladateli často sloužil jako zázemí.

Program výletu Po stopách Antonína Dvořáka:

14.15 Zámecká kaple, čtyři duchovní písně A. Dvořáka s varhanním doprovodem, výklad festivalového muzikologa dr. Davida Beveridge (vstup zdarma)

14.45 - 16.15 Možnost procházky zámeckým parkem k bývalému zájezdnímu hostinci a bytu Aloise Göbla, případně prohlídka zámku (rezervace prohlídek v pokladně Státního zámku Sychrov nebo online na www.zamek-sychrov.cz)

16.30 Zámecká galerie, hlavní koncert (vstupné 150 Kč, rezervace na www.dvorakovapraha.cz)

Zdroj: Dvořákova Praha 2020

autor: David Hamr
Spustit audio

Související