Po jihlavské Znojemské v ulici se toulá stále více bezdomovců. Přebývají v opuštěné ubytovně

12. prosinec 2020 06:00

Po Znojemské ulici v Jihlavě se stále častěji potulují bezdomovci. Přitahuje je totiž polorozpadlá budova, která zůstává poslední roky opuštěná.

Jihlavská městská policie se celý problém snažila už několikrát řešit, zatím ale bez úspěchu. Nejzamořenější budova bezdomovci v Jihlavě je totiž soukromého majitele, který o tento problém nejeví zájem.

Nevím, kdo je majitel…

„Jo, bydlím tady. Tady v tý první jsme čtyři, v tý druhý taky.“ Před chátrající budovou na Znojemské ulici v Jihlavě narážíme na podnapilého bezdomovce, který si táhne vozík s jídlem. Že tam nemá co dělat, je mu lhostejné, majitele budovy nezná.

„Já nevím, kdo je majitel,“ říká ještě bezdomovec a vzápětí mizí i s vozíkem skrz rozbité okno v bývalé ubytovně. Ta je poslední roky opuštěná a lidé bez domova ji k nelegálnímu přespání využívají opakovaně.

Potulují se tu…

„Potulují se tu ve večerních hodinách a mám zkušenost, že do mě i strčili nebo na mě bafli. Necítím se tady bezpečně,“ potvrzuje jedna z obyvatelek této lokality, která nechtěla být jmenována. Podle ní se u budovy také často objevuje policie.

Městští strážníci o problému ví, potvrzuje také zástupce ředitele Městské policie Jihlava Stanislav Maštera: „My víme dlouhodobě, jaká ta situace tady je. Máme informace od občanů.“

Majitel budovy

Policie se prý snažila upozornit i majitele budovy, kterým je firma Pod Větrníkem. Ta měla ještě donedávna sídlo právě v opuštěné budově, nyní ji ale majitelé přesunuli do Třeboně.

Ani po třech výzvách policistů, se ale prakticky nic nezměnilo, říká Maštera. „Bylo nám sděleno, že o objekt pečují a na jeho ostrahu mají najatou bezpečnostní agenturu.“

Jihlava, opuštěný dům v ulici Znojemská

Českému rozhlasu se majitele zkontaktovat nepodařilo. A protože budova patří soukromému majiteli, bezradné je také město Jihlava. To se rozhodlo alespoň zavařit branku, která leží na pozemku města, a kterou bezdomovci využívají jako zadní vchod do objektu.

Podle Stanislava Maštery se městská policie pokusí majitele oslovit i počtvrté. Jestli se něco změní, bude ale záležet na vlastníkovi budovy. Do té doby budou muset lidé z jihlavské lokality Na Slunci nadále vídat bezdomovce u svých obydlí.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio